0

Р екордните над 1200 бегачи се очаква да участват в маратона на Варна в неделя. Интересът към деветото поредно издание е голям и се наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера.

Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация до събота - https://marathonvarna42km.com/registracia/

Участниците могат да избират между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км.

Стартът и тази година по традиция е точно в 9:30 часа от площад "Независимост" до Варненската опера. 

Първи заедно потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона, в 9.40 ч. ще тръгнат бегачите на 10.5 км, а в 9.50 ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара "Бягай с Декатлон" на 2 км, предпочитана от начинаещите и от най-малките.

Контролно време на маратона е 5 часа. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала.

Няколко елитни атлети от водещите в маратона кенийска и мароканска школи ще атакуват рекордите на варненското трасе тази неделя. 

При мъжете на класическата дистанция респектира Шадрак Кимайо от Кения с личен резултат 2.12:52 часа. от надпреварата в Найроби, а тази година е бягал 2:17 часа. през февруари в Сплит. 

До него ще застане неговият сънародник Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице за един час, 3 минути и 30 секунди.

Очаква се потвърждение от двама класни маратонци от Мароко.

При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч., тя вече има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. 

Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна златото на полумаратона в Загреб с 1.16:56 часа.

Рекордите на маратона във Варна са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените Джабет Наом (Кен) бяга преди три години за 2.33:08 часа Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 часа и Маринела Нинева, която с 2.46:08 часа защити титлата си от 2022-а.

Авторитетно участие ще има в полумаратона на 21 километра. Във Варна ще бяга световният шампион от 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, той е с личен рекорд 1.04:15 час от Дювил (Франция) преди две години.

В последните години организаторите имат за приоритет българското участие, но отново сред записалите се има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и други.

Награждаванията се очакват от 11:30 до 12:00 часа за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13:00 часа. 

Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции - на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните" над 45 г.

Маратонът на Варна е част от веригата  атлетически състезания в деветата година от инициативата под мотото "Бягането като начин на живот", учредена през 2016 г.

Тази пролет веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 31 март, следвана сега от състезанието във Варна на 12 май, а традиционният финал в София е насрочен за 13 октомври.

Източник: БТА