0

С ветовният шампион Ремко Евенепул (Белгия, Соудал Куик-Степ) се оттегли от колоездачната Обиколка на Италия заради коронавирус, малко след като си върна лидерството в генералното класиране в неделя вечер.

„С натъжено сърце искам да обявя, че напускам Джирото заради COVID-19, установен след рутинен тест, който за съжаление е позитивен. Натрупах специален опит тук и очаквах с нетърпение да се състезавам в следващите две седмици“, обясни Евенепул в изявление.

 

Новият лидер в класирането е Герайнт Томас (Великобритания, Инеос), който завърши деветия етап в състезанието на една секунда след белгиеца. Томас грабна две етапни победи и четири пъти носеше „розовата фланелка“.

Трикратният шампион от Обиколката на Испания Примож Роглич (Словения, Йъмбо-Висма) вече е трети в общото подреждане на две секунди след Герайнт Томас, а трети е Тао Харт (Великобритания, Инеос) на три секунди зад Роглич.

Днес е първият почивен ден за колоездачите в Джирото, а във вторник състезанието ще бъде подновено с десетия етап - 196 километра от Скандиано до Виареджо, който включва дълго изкачване преди технично спускане.