0

Н иколай Вакареев стана победител в 40-ото издание на анкетата за "Треньор на годината" в България, организирана от вестник "Труд". 

Специалистът от Сандански, който изведе Петър Мицин до световната и европейската титла за юноши, е първият треньор по плуване, който печели наградата в историята на допитването.

[gallery]11951[/gallery]

"Наистина се вълнувам, защото това е голямо признание за нас, за нашите успехи през тази година. Голяма чест и радост освен за мен е и за българското плуване. За първи път треньор по плуване печели това отличие и аз не мога да не бъда горд и щастлив", заяви за БТА Вакареев след церемонията.

"2023-а е най-успешната в моята 39-годишна кариера като треньор и като резултати. Направихме си поуки от всички състезания. 

Европейското първенство беше успешно от всяка гледна точка, тъй като там като плуване резултатите му бяха най-добри (на Мицин). 

Петър е изключително талантлив състезател. Сега продължаваме подготовката, след месец и половина ще участваме на Световното първенство в Доха на 50-метров басейн. 

Там ще се опитаме с неговото плуване на 200 метра и с добрите  резултати да направим щафета на 4 по 200, за да вземем квота. Първите 16 отбора се класират за олимпийските игри. 

Оттам нататък малко почивка, след което започваме подготовка с един хубав цикъл за олимпиадата", каза още той.

Вакареев очаква поне един финал от Мицин на Игрите в Париж 2024.

"Наистина олимпийските игри са връх в кариерата на един спортист. Всеки се готви много години и последно един 4-годишен цикъл. 

Радвам се, че ще имаме удоволствието да участваме, покрили сме нормативи. Надеждите ни в Париж са да влезем на финал на една от дисциплините, на които стартираме, което за нас ще бъде изключително голям успех", пожела си Треньор №1 на България за 2023 г.