0

С ветовният шампион във Формула 1 за последните два сезона Макс Верстапен направи поредна крачка към третата си титла.

На пистата "Ред Бул Ринг" край Шпилберг нидерландецът спечели Гран при на Австрия, девети кръг за сезона. По този начин пилотът на Ред Бул записа петия си пореден успех и общо седми през сезона, а тимът на "биковете" остава непобеден през 2023 година.

Верстапен, който в събота спечели спринтовото състезание, а днес потегли и от полпозишън, нямаше никакви притеснения да заеме първото място. Само за един момент около 15-ата обиколка той сдаде временно лидерската позиция, но това се дължеше на по-ранното му влизане в бокса. След това Лудия Макс караше на чиста писта пред себе си и не бе притеснен особено.

Много по-интересна се оказа борбата за останалите позиции на подиума.

В крайна сметка второто място бе спечелено от пилота на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът, който потегли от втората позиция, направи най-добрия си старт за сезона и с известна доза помощ от съотборника си Карлос Сайнц-младши успя да задържи позицията. Така той записа най-доброто си представяне през сезона и едва втория си подиум в него след третото място в Гран при на Азербайджан, пише БТА.

Трети финишира Серхио Перес. Мексиканският пилот на Ред Бул потегли от осма позиция и бе въвлечен в тежка битка с испанеца Сайнц и британеца Ландо Норис с Макрарън. Десет обиколки преди края, в 61-вата, той успя да направи решително изпреварване на Сайнц, но отбранителната стратегия на пилота на Ферари отне възможността на Перес да се бори за второто място.

Сайнц, Норис и испанският ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин затвориха челната шестица, а в самия край на състезанието Верстапен имаше толкова голяма преднина, че реши да влезе в бокса за четвърти път, за да сложи най-меките гуми и да запише и най-бързата обиколка в състезанието от 1:07.012 минути, която му осигури още една бонус точка за класирането.