0

Н орвежецът Александър Омод Килде спечели супергигантския слалом за мъже от Световната купа по ски-алпийски дисциплини във Венген (Швейцария).

30-годишният Килде, който е бронзов медалист в дисциплината от Игрите в Пекин 2022, финишира за 1:47,84 минута. Норвежецът записа пети успех за сезона и 18-и в стартовете от Световната купа.

Втори на 27 стотни от секундата се нареди швейцарецът Щефан Рогентин, за когото това е първи подиум в кариерата.

Носителят на Голeмия кристален глобус за миналия сезон Марко Одермат от Швейцария зае трето място с пасив от 66 стотни от лидера.

"Не бях много добър в долната част на трасето, но като цяло направих стабилно каране. Ще се опитам да бъда по-добър утре", каза Одермат, цитиран от БТА.

Състезанието беше прекъснато за около половин час след тежко падане на италианеца Джовани Транцони, който беше откаран с хеликоптер в болница.

Одермат е начело в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината с 340 точки, пред Килде с 312 и Винсент Крихмайер от Австрия с 209 точки.

В генералното класиране за Световната купа лидер е Марко Одермат със 1106 точки, следван от Килде със 746 и Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 565 точки. Българинът Алберт Попов заема 48-о място със 76 точки.

Утре във Венген предстои спускане за мъже.