0

С езонът на приключенията за норвежкият скиор алпиец Александър Аамод Килде продължава - днес той пистигна първата си победа в легендарното спускане в Кицбюел на пистата Щрайф.

Аамод Килде завърши първи с време 1:55.92 минути. Второто място изненадващо беше за французина Йоан Клери, който остана на 0.42 секунди. Трети остана австриецът Матиас Майер с време 1:56.59 или изоставане на 0.67.

Френският ветеран Клери изненада с отличното си представяне, макар да е вече на 41 години. Но със стартов номер 11 норвежкият победител не остави никакви съмнения за формата, в която се намира.

Лидерът в класирането за Световната купа Марко Одермат (Швейцария) остана на 4-о място в днешния старт, завършвайки на 0.78 секунди от победителя. Това се оказа достатъчно, за да запази мястото си на върха, събирайки 1125 точки.

Килде си беше и досега на 2-о място, но с днешната победа съкрати изоставането си, като вече има 785 точки. Трети е Матиас Майер (Австрия) с 652.

Килде води за малкия Кристален глобус, където има 405 точки пред Майер с 362.

Обилният сняг и вятър създаваха големи проблеми на организаторите преди старта. В резултат на това петъчното трасе беше съкратено с около 150 метра и започна от прословутия скок Mойзефале. Това принуди скиорите да бъдат внимателни с лошите пориви на вятъра.

Денят започна с 4-5 градуса под нулата и слаб сняг в началото, но след това валежите отслабнаха.

Майер стартира с номер 7 и дълго време водеше до момента, когато норвежецът не се намеси. На четвъртата контрола той имаше преднина от 1,24 секунди пред Майер.

При завъртането към "Хаусбергкантен" Килде загуби известно време, но не направи грешка и това означаваше лидерска позиция.

В топ 6 имаше още една сензация и тя е 5-ото място на Джеймс Крофорд от Канада, който тръгна с 24-и номер и завърши на 1.02 от Килде.

Победата е шеста за Килде, всичките в дванадесет скоростни състезания този сезон. Общо той има дванадесет триумфа за Световната купа.

Киетил Янсруд беше последният норвежец, който спечели спускането в Кицбюел преди тазгодишното издание и това се случи през 2015-а година.