0

Х ристо Христов спечели два сребърни медала в категория до 109 килограма на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

Българинът приключи с двубой от 380 килограма след 175 в изхвърлянето и 205 в изтласкването. Той бе изпреварен единствено от Дадаш Дадашбайли. Щангистът от Азербайджан завърши състезанието с общо 388 килограма (176 кг + 212 кг).

Бронзовото отличие стана притежание на германеца Матеус Хофман с 378 килограма (172 кг + 206 кг).

В изхвърлянето Христов направи три успешни опита - на 170, 173 и 175 килограма, но три такива направи и Дадаш Дадашбайли, като при третия си постигна 176 килограма. Това осигури на азера първата позиция в движението, а българинът бе втори. Трети след първите опити бе Хофман със 172 килограма.

В изтласкването Христов започна с нови два успешни опита. Последователно той преодоля 202 и 205 килограма. Той опита и на 208 килограма, което щеше да го качи на първо място поне във временното класиране, но 21-годишният варненец получи шок и падна на подиума. За щастие той успя да се изправи бързо и да се върне в тренировъчната зала на собствен ход.

С 212 килограма шампион в изтласкването отново стана Дадашбайли. Втори в движението с 207 килограма завърши Онур Демирджъ от Турция. С килограм по-малко Матеус Хофман взе бронза.

За България медалът на Христов в двубоя е седми от първенството в "Арена София". Националите са лидери в класирането при нациите с четири титли, два сребърни медала и един бронзов.

Шампионатът на Стария континент завършва във вторник с категориите при най-тежките - над 87 килограма при жените и над 109 килограма при мъжете.

"Медалът идва по-малко от 24 часа, след като жена ми роди вчера вечерта. И емоцията не ме остави да спя цяла нощ. Спал съм не повече от 3-4 часа и това се видя днес. Бях толкова зле на загрявката. Безсънието се отразява. Моя си е грешката, че не легнах да спя, просто не можех от еуфорията. Ще се реванширам на следващите състезания. За мен истинската победа е, че най-после се роди синът ми. Той беше много чакан. Обичам ги с майка му и нямам търпение да ги изпишат и да си ги взема у дома.

И двата медала са за сина ми. Всеки баща знае какво е синът му за него. Емоцията явно също вече е по-различна, когато се състезавам. Щом приемам второто място толкова леко. Обикновено след загуба блъскам и тръшкам, а сега искам просто да се прибера, да ги изпишат и да си ги взема при мен", коментира Христо Христов.