0

Фигуристите на САЩ, които спечелиха сребърни медали в отборното състезание, но още не са ги получили, са подали жалба и искат това да се случи преди края на олимпийските игри утре. Спортният арбитражен съд ще разгледа жалбата им вероятно тази вечер и се очаква бързо решение.

САЩ взеха сребро, но церемонията по награждаването така и не се състоя заради казуса с Камила Валиева, която бе част от тима на Руския олимпийски комитет, станал шампион. МОК реши да не връчва медали, тъй като не се знае дали 15-годишната фигуристка ще бъде дисквалифицирана или не.

В писмо, пратено до президента на МОК, адвокати на американските фигуристи изискват решението да бъде взето преди края на Игрите утре. Посочва се още, че правилата на МОК гласят да има церемония на победителите и след всяко състезание да се дават медали. По-рано тази седмица Бах предложи на фигуристите олимпийски факли и сувенири, докато тече разискването на допинг случая.

Изпълнителният директор на федерацията на САЩ по фигурно пързаляне Рамзи Бейкър подкрепи състезателите.

„Да имаш церемония по връчване на медали на олимпийски игри е нещо, което не може да бъде повторено някъде другаде. Те трябва да получат медалите си преди тръгване от Пекин“, каза Бейкър.

Адвокатът на фигуристите Пол Грийн също посочва, че единствената достойна церемония е тази по време на самата олимпиада.

Девет американци трябва да получат медали от отборното състезание. Те или ще останат със сребро, ако Валиева бъде оправдана, или ще получат злато, ако фигуристката все пак бъде наказана по-късно.