0

П резидентът на Българската федерация по вдигане на тежести Ариф Маджид ще напусне поста си. Това обяви той след края на вчерашното заседание на Управителния съвет на федерацията. Заради оттеглянето на Маджид на 14 март ще бъде свикано извънредно Общо събрание, на което ще трябва да бъде избран нов президент на федерацията.

Този трус в Българската федерация по вдигане на тежести идва само броени дни преди старта на европейското първенство за мъже и жени, на което страната ни е домакин. Състезанието ще се проведе в столичната зала "Арена София" от 12 до 20 февруари.

Ариф Маджид бе избран за президент на БФВТ през 2021 година, но успя да оглави организацията близо две години по-късно след продължителни съдебни битки с предходния президент Неделчо Колев.

"Не си тръгвам с огорчение или с лоши чувства. Осъзнах, че нямам време и този капацитет да се занимавам с това нещо. Аз мога да си продължа да си водя битките без да съм президент, както ги водех и с Неделчо Колев“, заяви пред NOVA бизнесменът. И добави: „Направихме си европейското първенство и си действаме напред".

Друг проблем пред федерацията са запорираните сметки на централата след ревизия на НАП. Причината са невнесени данъци на стойност 200 000 лв. за периода 2020-2022 г. Федерацията е превеждала заплатите на щангистите без да им удържа данъци. Предстои да се направи споразумение с НАП, както направи и футболният Левски.

„Не сме коментирали кой ще ме замени. Да е жив и здрав, пожелавам му много успехи, задачата не е лесна, трудна е. Федерацията винаги има неприятности и проблеми, но аз съм сигурен, че който дойде, ще ги реши. Аз ще помогна с каквото мога", каза още Маджид.

"Нямам лоши чувства към никой, в крайна сметка каквото било-било, гледаме напред. 2024-а е много важна година, имаме три квоти при мъжете за Париж и голяма възможност да вземем медали. Не мисля, че последните събития ще повлияят на европейското. Момчетата са доста силни, мисля, че ще се представят възможно най-добре", допълни той.

На Управителния съвет стана ясно, че Иван Иванов остава треньор на националния отбор. В края на декември олимпийският шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г., четирикратен световен и петкратен европейски шампион, а в момента е главен треньор на националните отбори по вдигане на тежести и член на УС на федерацията и синът му Иван Иванов-младши бяха задържани за поискан и получен подкуп. Сумата от малко над 62 000 лв. е дадена именно от председателя на БФВТ на Иванов-син, който според прокуратурата и КПКОНПИ е бил пипнат с белязаните пари.

"Това е нещо, което трябва да се реши вътрешно и в момента се води, предполагам, някакво дело, не съм информиран. В момента няма юридическа и правна причина той да не води отбора. Естествено, че е притеснително, че Карлос Насар в момента тренира отделно. Това е нещо, за което те трябва да се разберат помежду си. Не мога да влияя върху техните отношения. Никой не е длъжен да се харесва, важното е да се работи в правилната посока", обясни бизнесменът пред bTV. По отношение на задълженията на българската федерация към НАП той допълни: "Има да, в момента сметките са запорирани. Към 80 000 лв. са от началото на годината. И има ревизионен доклад от НАП, който е от 150 000 лв. от 2020 г. и 2021 г. Също така на вчерашния УС бе внесена подписка от Стефан Ботев, в която 13 клуба искат смяната на Маджид