0

А встралийски алпинист e загина. в района на балкона над 8000 м към връх Еверест (8848 м), потвърди организаторът на експедицията. Според Дауа Стивън Шерпа, управляващ директор на Asian Trekking, 40-годишният Джейсън Бърнард Кенисън от Австралия е издъхнал, докато се е връщал от върха на 19 май. Джейсън, който е минен инженер, е бил част от експедицията, ръководена от Asian Трекинг. Джейсън е бил на върха с двама шерпи. В един момент е започнал да показва необичайно поведение и шерпите са го довели до района на балкона.

„Кислородът им свърши и носенето на бутилки с добавки от лагер IV не беше възможно поради прекомерните ветрове“, каза Дуау Стивън Шерпа, като добавяйки, че двама от водачите му са се спуснали в лагер IV, без да поемат никакъв риск за живота си. Джейсън, който е колабирал близо до балкона е отказал да се движи с водачите на шерпите, добави той. Останките на Джейсън все още са в района на балкона. 

От началото на пролетния сезон под Еверест са починали вече 10 алпинисти. Двама пък все още са в неизвестност. Глухонемият малайзиец Хавари Бин Хашим, на 33 години, е изчезнал от 18 май, когато пристига в Лагер IV от върха, докато Шринивас Сайнис Даттатрая, индийски сингапурски алпинист е изчезнал на 8500 м. Съобщава се, че Шринивас е паднал от 8500 в тибетската страна. Организаторите на експедицията съобщиха, че се работи по издирването на изчезналия алпинист.