0

Р ешението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазгодишното издание след инвазията в Украйна е грешка и показва липса на уважение, подчерта отново №1 в мъжкия тенис Новак Джокович.

Той за пореден път критикува позицията на ръководството на третия турнир за годината от Големия шлем, за който призна, че е негова детска мечта.

Организаторите взеха решението след отприщената от Русия мащабна война срещу Украйна, което в Руската федерация наричат "специална военна операция", като отклоненията от официалната терминология се наказва по специален закон. Беларус беше ключов район за инвазията.

В резултат на това "Уимбълдън" беше лишен от правото да дава точки за световната ранглиста на ATP и WTА.

Джокович увери, че въпреки това той ще участва на „Уимбълдън“. "Аз лично, разбира се, без да имам шанс да играя и да защитя моите 4000 точки от Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън", ще ги загубя тази година. Изключително негативно съм засегнат от това", каза сърбинът след победата си в първия кръг на Откритото първенство на Франция снощи.

Джокович пропусна тазгодишното Открито първенство на Австралия поради липсата на ваксина срещу КОВИД-19 и последваща депортация.

"Мисля, че забраната на "Уимбълдън" беше грешно решение. Изобщо не подкрепям това. Но в тези моменти това е чувствителна тема и каквото и да решите, ще има много конфликти. Никога, за съжаление, не е имало силна комуникация от страна на домакините от "Уимбълдън", коментира сърбинът. "Това е много уникална и странна ситуация, но Големият шлем си е Голям шлем", каза Джокович и добави, че планира да играе на турнира в Лондон.

"Уимбълдън" винаги е бил моята мечта от дете. Не гледам на това през призмата на точки или наградни фондове, но трябва да има някои стандарти и известно взаимно уважение. Това е едно от тези решения, при които винаги ще има някой, който ще страда повече. Това е губеща ситуация", заяви още Джокович.