0

Н овак Джокович даде интервю за сръбската обществена телевизия RTS и беше попитан за целта му да бъде номер 1 в тениса и възможностите му да играе повече турнири от Големия шлем след като съществуват забрани за участие на неваксинирани като него. Сръбският тенисист призна, че иска да играе повече турнири от този тип и че "правилата непрекъснато се променят", така че не изключва възможността да играе предстоящи турнири от Големия шлем, ако правилата бъдат променени поради еволюцията на пандемията.

В отсъствието му от турнира в Мелбърн големият му съперник Рафаел Надал спечели победата и излезе едни гърди напред в историческото надбягване между най-големите с 21 победи в турнири от Големия шлем, срещу 20 на Джокович и Федерер.

„Бих искал да играя в много турнири. В момента съм в ситуация, в която не завися от мен. Зависи от правилата на определени държави, в които се провеждат турнирите. В момента знам, че мога да играя в Дубай . Това е следващото ми предизвикателство. Следващ турнир. Първият турнир този сезон. Първият турнир след тази ситуация след Австралия, така че се вълнувам да се върна на тенис корта.

Тренирам усилено и разбира се, имам голямо желание да се състезавам в турнири от Големия шлем и всички големи ATP турнири. Ще видим, правилата постоянно се променят.

Опитвам се да разбера тази ситуация по отношение на пандемията и борбата с вируса, като всеки друг гражданин на света. Имам информация, която всички имат, и се опитвам, като професионален спортист, което винаги е било така, да проверя три пъти всичко, което влиза в тялото ми и как може да ми повлияе. Просто всяка промяна в тениса на най-високо ниво, всяка промяна може да доведе до положителни или отрицателни резултати. Просто съм предпазлив и отделих малко време за себе си, преди да взема решение за себе си", каза Джокович.

Номер 1 в световния тенис Новак Джокович заяви, че има недовършена работа на Олимпийските игри, като иска да се бори за златен медал в Париж през 2024 година, както и, че има голямо желание да се върне да играе тенис в Австралия, въпреки че бе депортиран тази година преди старта на Откритото първенство на страната в Мелбърн.

Джокович преследваше титлата и на Олимпиадата в Токио, но тогава пътят му бе спрян от Александър Зверев на полуфиналите. След това сръбският спортист загуби от испанеца Пабло Кареньо Буста в малкия финал и остана без медал.

"Олимпийският медал и особено златото винаги е било голяма мечта", каза 34-годишният спортист в интервю за държавната телевизия на Сърбия дни преди завръщането си в игра, планирано за следващата седмица. "За нещастие не съм имал шанса досега да спечеля медал, но планирам да бъда в Париж през 2024", добави той.

"Гледах мача ми срещу Зверев в Токио много пъти, за да се опитам да разбера какво не се получи. Играх страхотно до онази топка, но след това усетих, че съм абсолютно разбит психически и физически", призна Джокович.

Депортирането му от Австралия миналия месец го лиши от възможността да се бори за 10-а титла в Мелбърн и за рекордна 21-ва от Големия шлем. "Винаги ще си спомням хубавите неща, които ми се случиха в Мелбърн. Въпреки всичко това аз имам страхотна връзка с Австралия. Резултатите ми в последните години показват добре как се чувствам, когато отида там", казва сърбинът.

"Всичко, което стана тази година, бе напълно неочаквано. Ще бъде трудно да забравя, но искам да се върна в Австралия в бъдеще и да играя отново на "Род Лейвър Арена". 

Новак Джокович призна в интервю за Би Би Си по-рано през седмицата, че по-скоро е готов да пропусне и други турнири от Големия шлем, отколкото да се ваксинира срещу КОВИД-19, но добави, че не е антиваксър и е отворен за промени в бъдеще. Той ще стартира годината с участие в турнира АТП 500 в Дубай следващата седмица.

"Всичко, което стана, ще се отрази на завръщането ми в Дубай", каза още той пред сръбската държавна телевизия. "Ще се опитам да канализирам цялата тази енергия, да я превърна в гориво, което да ме движи физически и психически. Със сигурност това ще е допълнителна мотивация", завърши сръбският тенисист.