0

Н овак Джокович спечели 24-та титла от “Големия шлем”. Това стана реалност след триумфа му на Откритото първенство на САЩ с победа на финала 6:3, 7:6(5), 6:3 за 3 часа и 17 минути игра над Даниил Медведев (Рус).

Това е своеобразен реванш от страна на сърбина за загубата на същата сцена и същия етап през 2021 година. Ноле вече има две титли повече от Рафаел Надал, а от днес се завръща и като №1 в световната ранглиста.

Това бе 15-тият двубой между двамата топ специалисти на твърди кортове, като Ноле вече води с 10:5 победи. Медведев го надви на финала на US Open през 2021 г, а и този сезон в Дубай.

Джокера обаче не показа милост и спечели трети турнир от Шлема за 2023 след като триумфира в Австралия и в “Ролан Гарос”. Единственият му загубен финал бе на “Уимбълдън” от Карлос Алкарас.

С 24-та си титла Ноле изравни Маргарет Корт по титли от Големия шлем. 

"Наистина изживявам детската си мечта, състезавайки се на най-високото ниво в спорта, което дава на мен и семейството ми толкова много. Аз съм израснал при много трудни обстоятелства през 90-те години на миналия век, когато имаше война в нашата държава, но това не ме е спряло да продължа напред и благодаря на родителите си, че са направили толкова жертви и винаги са ме подкрепяли, за да мога да играя, обичам ви. Именно тяхната подкрепа бе от съществено значение, за да мога да практикувам този много скъп и не толкова достъпен спорт, но аз се влюбих в тениса, като преди мен никого от семейството ми не се е занимавал с него, така че това беше доста голям избор от моя страна. 

Получавам невероятна подкрепа от хората около мен, родилите ми, децата ми, съпругата ми, както и моя екип, като този трофей е повече ваш отколкото мой, това е вашият успех, обичам ви. Това да пиша история в спорта е наистина забележително и специално, трудно е да го опиша с думи, но както знаете, детската ми мечта беше да стана най-добрият в света и да спечеля титлата на Уимбълдън, това бе "единственото" нещо, което исках. Но тогава, когато осъзнах, че мога да направя нещо повече, си поставих нови цели, които да преследвам, но никога не съм мислил, че ще дойде момент, в който да стоя тук пред вас и да говорим за 24 титли от Шлема. Последните години получих шанс да пренапиша историята и мисля, че го сграбчих", коментира след финала Джокович.

На награждаването той излезе с фланелка в памет на баскетболната легенда Кобе Брайънт, с който бяха големи приятели.