0

Снежана Иванова, Глазгоу

Треньорът на Божидар Саръбоюков – Димитър Карамфилов, призна, че е отменил два пъти почивката си заради световното първенство по лека атлетика в зала, което започва утре в „Емирейтс Арена“ в Глазгоу.

„Със съпругата ми Надежда бяхме планирали да ходим в Хисаря, но първо го отложихме заради лагера, а после и заради самото световно“, разкара пред telegraph.bg специалистът от Харманли, чийто състезател ще е единственият ни представител в Глазгоу и бе определен преди няколко дни по квотен принцип.

Така, вместо вече да разпускат, двамата ще трябва да защитават честта на българската лека атлетика на планетарния шампионат, където е събран каймакът на световния спорт.

Днес двамата направиха тренировка в „Емирейтс Арена“, където преди седмица бе положена напълно нова настилка.

„Напрежението винаги е голямо, особено на световно първенство. Божидар трябва да е много добре концентриран. Да прави всички опити без фалове, да влиза в скока, както го правеше на последните тренировки и всичко ще се получи, както трябва“, коментира Карамфилов, докато възпитаникът му загряваше на пистата, редом до всички големи звезди на леката атлетика.

Днес залата в Глазгоу бе изпълнена от зведите на леката атлетика.

 Днес залата в Глазгоу бе изпълнена от зведите на леката атлетика.
Авторът

Специалистът сподели, че освен с новата техника, с която Божидар свикнал много бързо, са променили и разбега, като се наложило да се върнат към старата засилка, за да намалят риска от фалове. 

„Надявам се точно тук Божидар да счупи каръка, който го преследваше през целия сезон и да покаже това, за което е подготвен. А той е подготвен за много добри резултати“, смята специалистът.

Карамфилов призна, че новината за участие на световното заварила малко неподготвен Саръбоюков, но 19-годишният талант го приел като знак, че сега е моментът да се отпусне и да скача освободено от напрежение. 

„Дойдох без никакви очаквания и се надявам този път да ми се получат нещата“, призна и след заниманието си Саръбоюков. Той разкри, че е говорил със спортен психолог преди световното и е благодарен за съветите, които е получил да не мисли прекалено много за притесненията. 

„Смятам, че за първи път наистина не ме вълнува с кой ще се състезавам, какво може да постигне той, а гледам себе си“.

Преди официалната тренировка Божидар нави и нови шипове на шпайковете си, с които наистина усетил всички положителни качества на пистата. „Тя е много добра, бърза и я чувствам добре, но за мен пистата винаги е просто оправдание – щом един може да се справи, значи няма значение“, коментира Саръбоюков. 

Финалът в скока на дължина при мъжете е в събота, 2 март, от 12 часа българско време, а за него Божидар си пожела да скача пълните 6 опита, т.е. да е сред най-добрите 8 на планетата.