0

Д вукратният олимпийски шампион и световен рекордьор в тласкането на гюле Райън Краузър най-накрая спечели злато от световното първенство, след като триумфира пред родна публика в Юджийн. Той записа 22.94 метра в петия си опит, което е нов рекорд на шампионатите.

Състезанието беше изключително драматично, а още двама американци се качиха на подиума. Защитаващият титлата Джо Ковач за кратко поведе с с 22.89 в петия си опит, но трябваше да се задоволи със сребро, докато Джош Авотунде спечели бронз с личен рекорд от 22.29 метра.

Американецът Грант Холоуей защити титлата си на 110 метра с препятствия за мъже на световното първенство в Юджийн, а домакините прибавиха още три златни медала в актива си.

Той финишира за 13.03 секунди и взе второ поредно злато след Доха 2019.

Олимпийският шампион от Ямайка Хансле Парчмънт се контузи при загрявката и Девон Алън, който има най-добро постижение в света за година, беше дисквалифициран за фалстарт.

Сребърният медалист от Токио Холоуей отвори преднина от 10 метра и триумфира за 13.03 секунди. Неговият сънародник сънародник Трей Кънингам завърши втори с 13.08, а трети е Асиер Мартинес от Испания с 13.17 секунди.

Това беше второ злато за САЩ на пистата в Юджийн, ден след като Фред Кърли триумфира в спринта на 100 метра.

Олимпийската шампионка Кейти Нейджиът (САЩ) спечели титлата на овчарски скок при жените. Тя постигна 4.85 метра в първия си опит, колкото и сънародничката й двукратната световна шампионка в зала Санди Морис, но само един фаул на Морис на 4.80 ги раздели в класирането. Резултатите и на двете са най-добри за 2022-а.

Последната американка, спечелила злато в дисциплината, беше Стейси Драгила в Едмънтън през 2011 година.

Трета се класира Нина Кенеди (Австралия), която си направи личен рекорд за годината с 4.80. Това е вторият медал за Австралия в овчарския скок от тези първенства след бронза на Татяна Григориева през 1999-а.

Междувременно от японската делегация съобщи за 11-и заразен с КОВИД-19 на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ), предава агенция Киодо.

Маратонецът Хитоми Ниия и трима треньори са с положителни тестове, се казва в изявлението в неделя, след като седем случая бяха съобщени в лагера ден по-рано.

Мао Ичияма и Кенго Сузуки са дали положителни проби. Ниия и Ичияма трябваше да се състезават в маратона при жените по-късно днес. Мидзуки Мацуда е единствената японск атлетла, която ще стартира в дисциплината.