0

С лед края на сезона в тениса АТР започна да подрежда тенисистите в най-различни любопитни класации, а Гришо попадна в челото на две от тях.

Макар да завърши годината като №14 в света, Гришо е седми по броя на победите си над най-добрите в Тура - тези от челните 20. По този показател само първите шестима в ранглистата изпреварват българина, който през годината постигна десет победи над играчи от топ 20 в ранглистата.

№1 по този показател е Даниил Медведев с 27 успеха над топ 20 играчи, следван от Новак Джокович с 25 успеха, Карлос Алкарас с 24, Яник Синер с 20, Андрей Рубльов с 13, Стефанос Циципас с 12, а след това идва Григор с 10.

Първата победа на Гришо в тази класация бе над Хуберт Хуркач (№10 в света по онова време) в Ротердам. По пътя си към финала в Женева Гришо надви Тейлър Фриц (№9). За първите седем месеца от годината той имаше само три победи в тази класация, надвивайки световния №19 Франсиско Серундоло на турнира "Куинс". 

Димитров обаче имаше невероятна втора половина на сезона, в която постигна победи над Франсис Тиафо (№10), Холгер Руне (№4), Карен Хачанов (№14), Карлос Алкарас (№2), Даниил Медведев (№3), Хуберт Хуркач (№11) и Стефанос Циципас (№6).
 
Григор също така е в топ 10 по процент победи спрямо мачове. Активът на българина е 66,1 %, което му отрежда десето място в класация, в която участват само тенисисти, записали поне 40 АТР мача през сезона.

Българинът постигна 41 победи от общо 62 мача, като по този показател първото място без никаква изненада е за Новак Джокович с 88,9% победи.
Като абсолютен брой победи през годината обаче №1 е Даниил Медведев със своите 66 успеха, а Ноле е едва четвърти с 56.

Източник gоng.bg