0

Б ългарката Нургюл Салимова завърши реми и втората си партия с рускинята Александра Горячкина от финала за Световната купа в Баку (Азербайджан).

Съперничките си стиснаха ръцете на 118 ход след 5 часа и половина игра.

С белите фигури Салимова имаше предимство в партията, но в края го изпусна и остана с цар и топ срещу цар, топ и кон на съперничката си. Нашето момиче, което започна турнира под №29 в схема, обаче показа отлична защита и не позволи да бъде матирана от поставена под №2 Горячкина. Така 20-годишната състезателка от село Крепча и рускинята ще играят днес тайбрек по ускорен шах, който ще реши трофея. Именно по този начин Нургюл победи на полуфинала украинката Анна Музичук.  Първият символичен ход в партията бе даден от временно управляващия посолството на България в Баку Владимир Бакърджиев. С представянето си българката вече си осигури участие в турнира за претендентките за световната титла, който е догодина в Канада. През 2020 г. Горячкина игра за световната титла, но загуби от китайката Цзю Вънцзюн.

В същото време легендата на българския футбол Димитър Бербатов поздрави Нургюл Салимова, която е два пъти награждавана от неговата фондация.

„Стискаме мощно палци, но тя побеждава, защото е много талантлива и от мъничка тренира здраво. Както и да приключи този двубой, самото участие на Нургюл на такъв финал, след серия силни игри е огромен успех. Поздравления и за семейство Салимови, и за треньорите й през годините! Едва 20-годишна, тя вече е пример за всички млади таланти на България. Браво, Нургюл! Вярвам, че ще изкачиш много върхове!“, сподели Бербо.