0

В сички в НБА вече мразят един нов злодей – нападателя на Мемфис Гризлис Дилън Брукс, а той пък мрази най-много шампиона Голдън Стейт Уориърс.

Калифорнийците почувстваха злобата му при загубата им 119:133 срещу „гризлитата“, за която гаднярът Брукс допринесе с 18 точки и с неудържимия си хъс. Джарен Джаксън изравни личния си рекорд за сезона с 31 точки, Дезмънд Бейн добави други 26, а Тайъс Джоунс записа 13 точки и 14 асистенции.

Асът на Уориърс Стеф Къри бе ограничен до 16 точки най-вече благодарение на гадняра Брукс, и отборът е на седмо място в Западната конференция след 11-ата си поредна загуба в гостувания. Джонатан Куминга бе най-резултатен за отбора с 24 точки, а Джордан Пуул вкара 21.

Но най-много злорадстваше от падението им Дилър Брукс, играчът, получил най-много технически фаула този сезон, сблъскал се с половината НБА, със зрители, че и с тв оператор.

Във всички филми е необходим злодей, врагът на героите, на добрите момчета, на любимците на зрителите. В онази гигантска продукция, която е НБА, винаги ги е имало, а имената им са останали в историята наравно с тези на „добрите“: Бил Леймбиър, Рашид Уолъс, Рон Артест, Денис Родман, Брус Боуен, Заза Пачулия... 

Родени провокатори, вечно анти, превърнали се в кошмар за реферите или яките момчета, които понякога прекрачваха линията и в крайна сметка нараняваха своите съперници. Е, вече в този списък на типовете със съмнителни достойнства, Дилън Брукс, канадският нападател на Гризлис, започва да намира място за себе си.

Високият 1,98 метра 27-годишен играч си спечелва омразата на цялата НБА. Малко са срещите, в които той не участва в някаква полемика или сблъсък, като в повечето случаи той ги причинява. 

Дилън е играчът, който досега този сезон е бил гонен два пъти и е платил $253 242 между глоби за технически фаулове и неспортсменско поведение.

В мач срещу Кавалиърс, след като пропусна стрелба и падна на земята, той удари Донован Мичъл в слабините, докато се опитваше да стане. Неговата агресия предизвика зверски скандал. 

На мач на Лейкърс той се изправи срещу случаен зрител, който му каза, че с размерите си не може да се брани от ЛеБрон Джеймс. Играчите на „гризлитата“ дойдоха на първия ред, където видяха, че фенът е бившият играч по американски футбол от NFL Шанън Шарп. Бащата на Джа Морант също се намеси в кавгата. 

Преди две седмици Брукс също имаше разногласия с Никола Йокич, както преди имаше с много други съперници.

Последният инцидент беше с телевизионен оператор в мач срещу Хийт. Нападателят се опитваше да върне топка, която се изплъзваше по крилото и когато изглеждаше, че се е забавил, той явно нарочно бутна оператора, който падна на земята. 

В истински стил на „глиста“ Родман, когато беше член на Булс през 1997 г., той ритна оператор, седнал близо до коша. Тогава Денис беше отстранен за 11 мача, глобен с $25 000 плюс отнемане на заплата за всеки наказателен мач и принуден да компенсира жертвата с $200 000. Брукс бе глобен само с 35 000 долара. Като се има предвид прецедентът, той е имал късмет.

Но най-голямата вражда на играча на Grizzlies е с Warriors. Всичко започна, когато Андре Игуодала не искаше да играе в Мемфис. От франчайза го приеха много зле. 

Нещата се влошиха, когато през май миналата година, по време на полуфиналите на Запада, Брукс се опита да попречи на стрелба на Гари Пейтън-младши, като го удари по главата, докато беше във въздуха. 

Съперникът му падна лошо на земята и счупи левия си лакът. Оттогава съперничеството става все по-ожесточено и търканията са постоянни в дуелите между двата отбора. Главните действащи лица обикновено са Брукс и Дреймънд Грийн, друг обичаен заподозрян. Има словесни сблъсъци преди, по време и след срещите.

Играчът на Гризлис изживява своя шести сезон в НБА, в който има средно 14,3 точки, 3,3 борби и 2,5 точки. Той беше обучен в Университета на Орегон и беше избран от Рокетс във втория кръг на драфта за 2017 г. 

Същата вечер той беше продаден на Мемфис. Неговият герой се вписва във философията на франчайза „Grit and grind“, въпреки че Зак Рандолф и Тони Алън, две от емблемите заедно с Марк Гасол и Майк Конли, вече не бяха там. Но от дълго време изглежда, че нападателят е отишъл твърде далеч.

Тези от Тенеси бяха отбор, който растеше малко по малко и който в средносрочен план дори заплашваше да атакува властта в ръцете на Морант, последната мегазвезда в отбора. Те бяха твърди и нехаресвани, но бяха спечелили уважението на всички благодарение на усилията си. Сега, след извънспортните скандали на тяхната голяма звезда и с поведението на гадняра Брукс, „гризлитата“ си създават твърде много врагове в НБА.

В друг мач от съботната вечер Джоел Ембийд и Тайрийз Макси отбелязаха по 31 точки за победа на Филаделфия 76ърс срещу Индиана Пейсърс със 141:121 в мач от редовния сезон на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА). 

Това бе осми пореден успех на Сиксърс, които свалиха Бостън Селтикс от върха в Атлантическата дивизия и второто място в Източната конференция.

Ембийд записа още седем борби и седем асистенции в Индианаполис, Тобиас Харис вкара 24 точки, а Де'Антъни Мелтън завърши с 14 пункта и отне осем топки за Филаделфия. Така Сиксърс спечелиха за четвърти път от четири мача срещу Пейсърс от началото на сезона.

Бостън отстъпи със 117:118 срещу Юта Джаз в Солт Лейк Сити, след като Лаури Марканен записа дабъл-дабъл при 28 точки и десет борби. Джейлън Браун поведе Селтикс с 25 точки и Грант Уилямс добави 23, но стрелбата на последния със сирената бе блокирана от новобранеца в Лигата - Уолкър Кеслър.

Домантас Сабонис завърши с 30 точки, 10 асистенции и девет борби при победа са Сакраменто Кингс със 132:118 срещу Вашингтон Уизардс. Кингс са с 11 успеха в последните си 13 мача и за момента се намират на второто място в Западната конференция при равенство с третия Мемфис Гризлийс.

Вашингтон все още е в надпреварата за последните плей-ин квоти в Източната конференция на НБА.

Първенство на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА), мачове от редовния сезон:

Ню Йорк - Денвър - 116:110

ЛА Клипърс - Орландо - 108:113

Торонто - Минесота - 122:107

Индиана - Филаделфия - 121:141

Чикаго - Маями - 113:99

Мемфис - Голдън Стейт - 133:119

Вашингтон - Сакраменто - 118:132

Юта - Бостън - 118:117

Лидери в отделните дивизии

Източна конференция

Атлантическа дивизия:  Филаделфия 48/22, Бостън 49/23, Ню Йорк 42/30

Централна дивизия: Милуоки 50/20, Кливланд 45/28, Чикаго 33/37

Югоизточна дивизия: Маями 38/34, Атланта 35/35, Вашингтон 32/39

Западна конференция

Северозападна дивизия: Денвър 47/24, Минесота 35/37, Оклахома Сити 34/36

Югозападна дивизия: Мемфис 43/27, Далас 36/35, Ню Орлиънс 33/37

Тихоокеанска дивизия: Сакраменто 43/27, Финикс 38/32, Лос Анджелис Клипърс 37/34