0

Новозеландецът Нико Портиъс стана шампион в дисциплината халфпайп във фрийстайл ските на олимпийските игри в Пекин. Той се справи най-добре с много тежките условия на трасето – температура от минус 25 градуса и силен вятър. Портиъс направи много добра първа серия, която в крайна сметка бе в основата на спечелването на олимпийската титла. При един от опитите си новозеландецът падна по глава, но, за щастие, се отърва без контузии.

„Толкова съм щастлив, наистина не мога да повярвам. Беше много тежко, но дадох всичко от себе си“, каза Портиъс, чийто брат Мигел също участва и завърши на 11-о място.

След триумфа му други членове на новозеландския отбор изиграха традиционния местен танц „хака“, станал известен по цял свят, след като националният отбор по ръгби на Нова Зеландия го играе преди всеки мач.

 

 

Титлата е втора за Нова Зеландия в Пекин след тази на Зоуи Садовски-Синот в слоупстайла в сноуборда, като тя взе и сребро в дисциплината биг еър. С трите медала, два от които златни, това е най-успешната зимна олимпиада за Нова Зеландия.

Заради тежките условия имаше и други падания, като най-лошо бе това на британеца Гъс Кенуърти, който завърши осми. Той се удари много тежко в последното състезание в кариерата си, тъй като вече бе решил да се оттегли от спорта.

„Не беше това, което исках. Но предвид условията и предвид това, че след онзи удар съм щастливец, че изобщо мога да ходя, съм доволен, че съм цял“, каза Кенуърти.