0

Н ационалната спортна академия "Васил Левски" беше удостоена с Почетен знак на президента. Държавният глава Румен Радев връчи отличието на ректора на висшето спортно училище проф. Николай Изов по време на официалното откриване на третия научен конгрес "Приложни науки в спорта", част от събитията, с които се отбелязва 80-годишнина на академията. 

"НСА е безценен национален капитал, защото тук далеч не става въпрос само за спорт. Със своята дейност академията допринася за духа и здравето на нацията, градят се ценности, възпитава се борбеност и се укрепва българският дух. През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна да развива ценностите на спорта и олимпийските идеали“, заяви държавният глава Румен Радев. 

Ректорът на НСА проф. Николай Изов отбеляза, че НСА е първият и единствен спортен университет в България, лидер в подготовката и успешната професионална реализация на своите възпитаници. 

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че признава безспорните заслуги на НСА за успехите на българските спортисти и треньори, записали златни имена в световната спортна история. Тя връчи плакет на НСА в знак на признателност за постигнатите успехи.

Акад. Христо Григоров връчи Златния медал на БЧК на ректора на НСА.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова също отбеляза приноса и многобройните успехи на висшето спортно училище. Тя обяви,че утре София ще получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г 

На събитието в НСА присъстваха още министърът на образованието и науката Сашо Пенов, председателят на БОК Стефка Костадинова, много олимпийски и световни шампиони и посланици.

Президентът на МОК Томас Бах, който е доктор хонорис кауза на НСА, изпрати поздравителен адрес.  "В качеството ми на почетен доктор на НСА, считам за своя лична чест да изразя уважението си към нашата Академия на тази годишнина, значима за българския спорт, пише в него. - В продължение на 80 години Академията изпълнява основна роля за развитието на спорта и неговите ценности в българското общество. Множеството олимпийски шампиони и спортисти, които наричат Академията своя Алма Матер, са най-силното доказателство за вашия принос както към българската  спортна традиция, така и към олимпийското движение", се казва в писмото на Бах.