0

С ияйната роза на българския шахмат Нургюл Салимова направи равносметка на турнира от Световната купа, където постигна най-големия успех в кариерата си. „Загубих финалния мач в тайбрек срещу гросмайстор Горячкина, но съм много доволна от представянето си като цяло. Класирах се за Турнира на претендентките и получих втората си гросмайсторска норма. Дадох всичко от себе си, както направиха и хората, с които работих по време и преди турнира. Големи благодарности на гросмайстори Ниджат Абасов и Джем Кан Гьокеркан за безусловната подкрепа. Благодаря ти, Джем, че пътува с мен и се погрижи за всичко, за да мога да се концентрирам по-добре. Гордея се, че работя с такива професионалисти“, написа в Инстаграм Нургюл и не пропусна да благодари и на феновете си: „Оценявам всяко едно съобщение и молитва“.

Българската федерация по шахмат 2022 ще сключи 2-годишен договор със Салимова, с който ще обезпечи финансово участията й. Председателят Васил Антонов се срещна в Плевен с родителите на Нургюл - Гюлзар и Илхан Салимови, като обеща, че ще връчи премия от 10 000 лева на дъщеря им за успеха й в Баку. Първият треньор на шахматистката Живко Жеков ще получи 1500 лв. “Нургюл е горда, че се състезава за България - увери нейният баща. - Винаги гордо е носила знамето на България”.

От тази есен Салимова ще учи маркетинг в Стопанската академия в Свищов. Ректорът – проф. Марияна Божинова, обяви, че ще бъде отпусната стипендия на Нургюл.