0

Н ашата гордост Нургюл Салимова не успя да спечели финала при жените на Световната купа по шахмат, която се провежда в столицата на Азербайджан, Баку.

Жалко! Нургюл не успя, загуби втората партия във финала

След като българката и представителката на Русия Александра Горячкина направиха две ремита в редовните партии, в понеделник Нургюл отстъпи във втората партия по ускорен шах срещу рускинята, след като в първата двете направиха реми. Салимова загуби с 1,5:2,5 точки, а в тайбрека бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми в първата партия и поражение с черните фигури във втората.

Нашето момиче може да съжалява, че не се поздрави с най-големия успех в крехката си кариера, след като вчера имаше отлични възможности да го стори, но притисната от времето, направи няколко грешки и се задоволи само с реми. Горячкина ще прибере за успеха си сумата от 50 000 евро, докато Салимова ще се задоволи с 35 000 евро за достигането си до финалния сблъсък.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла. Той ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 година, а победителката в него ще си гарантира и мач за световната корона.