0

Б ългарската шахматистка Нургюл Салимова завърши на второ място при жените и на 19-о място в генералното класиране на Откритото първенство на Исландия.

20-годишната Салимова завърши турнира в Рейкявик с 6,5 точки от възможни девет, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. 

В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното.

При дамите българката беше изпреварена единствено от рускинята Лея Гарифулина. Тя също събра 6,5 точки, но има по-добри допълнителни показатели.

Шампион в Рейкявик е румънецът Богдан-Даниел Дяк със 7,5 точки. Поставеният под номер 1 в схемата Дяк постигна победа в последния кръг над Алишер Сюлейменов от Казахстан в директен сблъсък за първото място.

Втори със 7 точки се нареди французинът Себастиен Мазе, а трети също със 7 точки е литовецът Пултиневичиус.

Зад Салимова останаха играчи като украинската легенда Васил Иванчук, френският гросмайстор Жул Мусар и китайките Чжу Цзинър и Миаои Лу.

За нашата шахматистка Откритото първенство на Исландия бе генерална репетиция преди старта на Турнира на претендентките за световната титла. 

В него участват осем от най-добрите шахматистки от цял свят, те ще излъчат  съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за световната титла през 2025 година. Турнирът в канадския град Торонто е от 4 до 21 април.

Източник: БТА