0

М икеле Гацоли от отбора на Астана-Казакстан спечели втория полуетап от първия етап в 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България.

24-годишният италианец, бивш юношески европейски шампион (на шосе и на пистаа), измина най-бързо дистанцията от 88 километра от Пирдоп до Троян. Той финишира за 2 час, 8 минути и 57 секунди. Изненадващо първият планински етап в Обиколката, който включваше преминаване през Беклемето, се реши с финален спринт по улиците на Троян. 

В него Гацоли, който сутринта остана втори в Пирдоп в първия полуетап, изпревари с фотофиниш чеха Томаш Якоубек от ЕйТиТи Инвестмънтс. 

Трети завърши швейцарецът Феникс Щели от Едюкейшън Фърст, а в края на първата група от 14 състезатели бе и българинът Мартин Папанов от Несебър Шокблейз.

Микеле Гацоли е едно от интересните и обещаващи имена в тазгодишната Обиколка - достатъчно е да се изтъкне, че той спечели етап от Arctic race в Норвегия на най-високото ниво в професионалното колоездене - World Tour, привикан от тима на Надеждите на Astana. 

Националът Габриел Грозев дойде начело на втората група, която финишира на 2:02 минути от първата. Така Грозев остана на 15-о място в етапа.

Втората позиция позволи на Якоубек да облече "жълтото трико" на лидер в генералното класиране. На две секунди зад него е словакът Лукаш Кубиш от Дукла Банска Бистрица. Трети с равно време с това на Кубиш е словенецът Аляж Ярц от Адрия Мобил.

Мартин Папанов заема четвърто място на четири секунди от лидера Якоубек, на колкото е и петият Гацоли.

Унгарецът Жолт Ищлщекер от Епронекс запази "зеленото трико" за най-активен колоездач, докато българинът Йордан Петров от Хемус Троян остава начело в класирането при катерачите. Носителят на "бялото трико на червени точки" премина първи първата от двете височини в етапа, което му позволи да запази фланелката си.

В класирането при състезателите до 23 години има нов лидер и това е 20-годишният швейцарец Лука Йени от Едюкейшън Фърст.

Обиколката на България продължава в понеделник с втория етап - 108 километра от Троян до Казанлък. В него ще бъде премината и височината Шипка откъм Габрово.