0

Ф ИА върна третото място на Фернандо Алонсо (Астън Мартин) в Гран при на Саудитска Арабия след преглед на наказанието от десет секунди, което той получи след края на състезанието.

Така крайният вид на класирането в надпреварата има следният вид: 1. Серхио Перес, 2. Макс Верстапен, 3. Фернандо Алонсо, 4. Джордж Ръсел, 5. Люис Хамилтън.

Алонсо бе наказан с 5 секунди в началото на състезанието заради неправилно поставяне на болида на стартовата решетка, което бе разтълкувано, че му дава предимство срещу Серхио Перес.

След това испанецът остана пет секунди в пит-стопа при единственото си спиране, но механиците не се съобразиха, като леко докоснаха колата му. Следователно ФИА направи разследване и наказа испанеца, след като състезанието приключи. Санкцията от 10 секунди свали Алонсо от подиума, а Джордж Ръсел записа своя първи подиум от началото на сезона.

В крайна сметка наказанието на Алонсо бе отменено и той остава трети на пистата Джеда, което се явява неговият подиум №100 в кариерата.

Голямата награда на Саудитска Арабия бе спечелена от Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул започна от първа позиция, докато неговият съотборник Макс Верстапен беше 15-ти в началото, но се пребори за второто място в подреждането.

Перес беше задминат за кратко от Фернандо Алонсо, но петият успех в неговата кариера не беше застрашен сериозно. Мексиканецът пое лидерството в четвъртата обиколка, въпреки че трябваше да изтърпи наказание от пет секунди. 

Световният шампион Верстапен се изкачи до втората позиция в 25-ата обиколка на трасето по улиците на Джеда, дълго 6,174 километра. Нидерландецът имаше проблем в края на състезанието, но успя да се справи и да запази позицията си.

Макс Верстапен остава на върха в класирането при пилотите, благодарение на допълнителната точка, спечелена от най-бързата обиколка в надпреварата.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън от тима на Мерцедес остана на пето място в Саудитска Арабия, нa повече от половин минути след Перес.