0

К метът на Пловдив Здравко Димитров получи мощна подкрепа от мнозинството в Общинския съвет за преговори за теглене на 50 млн. лева заем за довършването на стадионите на Ботев и Локомотив - Колежа и Лаута, на плувния басейн и Спортния диспансер.

Предложението беше подкрепено от 38 съветници, 5 бяха против, а 1 се въздържа. Групата на БСП не участва в гласуването.

Зад намерението за заем и провеждане на преговори с цел да се проучат условията застанаха съветниците от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски", ВМРО.  

”Започваме разговори с банките и ще се стараем да договорим най-добрите условия за Общината. Финансовото ни състояние е добро и ще изплащаме този заем без проблеми. Дори можем да теглим още пари”, каза след гласуването Здравко Димитров, бивш елитен баскетболист, известен с прозвището Зико още от знаменитото пловдивско спортно училище.

За стадионите на Ботев и Локомотив са предвидени по 12 милиона лева с ДДС, 20 милиона са предназначени за плувния комплекс с басейн с олимпийски размери.

Това се случи по-малко от две седмици след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров обявиха, че ще бъдат осигурени нужните средства за довършването на строежа на стадион "Христо Ботев" и за ремонта на стадион "Локомотив" в парк "Лаута", въпреки нежеланието на държавата да завърши проектите.

Преди две години след разговори със спортната общественост в Пловдив  тогавашният министър-председател Бойко Борисов реши предвидените за нов правителствен самолет средства да отидат за двата стадиона в Пловдив и за физкултурни салони.

"Това, което е поето като ангажимент от Бойко Борисов през годините, е изпълнено", подчерта в края на февруари Здравко Димитров.  Тогава кметът на Пловдив обеща пред бившия премиер, че ще бъде направено и невъзможното да се намери общо решение за финансиране на стадионите на Ботев и Локомотив.

Здравко Димитров поясни, че от управляващите държавата са търсени пари за спортните обекти, но те отговорили, че няма как да ги дадат. 

Кметът не изключи, че и с 12 млн. допълнителни средства, които ще бъдат дадени от заема на Колежа, парите могат да не стигнат. Война е, цените растат, лаконично коментира Димитров.

До този момент на стадион "Ботев" са усвоени 9 от 25 милиона лева, предоставени от държавата.  Новият заем може да бъде договорен до края на тази година или в началото на 2023-та.