0

Л идерът в световната ранглиста и шесткратен шампион Новак Джокович се класира за финала на Финалния турнир на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП) в Торино (Италия) с награден фонд 15 милиона долара. В надпреварата участват само най-добрите осем в мъжкия тенис през годината.

Сърбинът победи на полуфиналите номер 2 в света Карлос Алкарас (Испания) с 6:3, 6:2 за само 89 минути на корта. Така той записа трети успех срещу Алкарас в четири двубоя през този сезон.

36-годишният Джокович взе подаването на испанеца в осмия гейм по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част стигна до нови два пробива и без проблеми затвори двубоя с втория си мачбол.

"След като прекарах много време на корта в първите три мача, не бях сигурен как ще се чувствам тази вечер. Тази година може би не бях толкова енергичен във втория и третия мач от групата, но мисля, че тази вечер от самото начало се справих добре", каза сърбинът.

"Подходих към мача с правилното отношение, с правилния манталитет и знаех още от първата точка, че ще бъде много напрегнато. Той имаше точки за пробив още в първия гейм. Това е Карлос. Той винаги дава най-доброто от себе си в тези мачове и започва с много висококачествен тенис и голяма интензивност. Трябва да се справиш с това, да се опиташ да устоиш и аз го направих", добави той.

На финала номер 1 в света Джокович ще играе срещу представителя на домакините Яник Синер, който по-рано днес в другия полуфинал надделя над Даниил Медведев (Русия) с 6:3, 6:7(4), 6:1 за 2:29 часа.

Днес сърбинът ще спори за рекорден седми трофей от Финалите на АТП в кариерата си. Той загуби последния си мач срещу Синер в груповата фаза в Торино с 5:7, 7:6(5), 6:7(2) и сега ще търси реванш. Джокович ще се опита да стане третият тенисист от шест години насам, който взима титлата след поражение в груповата фаза. Александър Зверев допусна загуби от Даниил Медведев (2021) и от Джокович (2018), за да триумфира. Джокович е постигнал това  веднъж преди, като след загуба от Роджър Федерер успя да стане шампион през 2015 година.