0

О тборът на Мерцедес официално потвърди, че Андреа Кими Антонели ще бъде техният втори титулярен пилот за сезон 2025 във Формула 1.

Назначението на младия италианец беше очаквано и бе обявено по време на уикенда за Гран При на Италия, което допълнително подчерта значимостта на новината.

В рамките на същия уикенд Антонели направи своя дебют в официална сесия във Формула 1, но той не протече безпроблемно.

Във втората си летяща обиколка младият пилот се озова в предпазните заграждения, но за щастие това не се оказа фатално за бъдещите му шансове. Въпреки инцидента, по-малко от 24 часа след него, Мерцедес потвърди, че Антонели ще заеме мястото на титулярен пилот в отбора.

С това назначение младокът става третият новобранец с гарантирано място във Формула 1 за 2025 година, след Оливър Беарман (Хаас) и Джак Дуън (Алпин). Освен това, той е първият новобранец от времето на Люис Хамилтън, който ще дебютира като титулярен пилот във водещ отбор, след като Хамилтън направи това с Макларън през 2007 година. Антонели ще замени самия британец, който преминава във Ферари.

Андреа Кими Антонели е считан за един от най-талантливите млади пилоти на своето поколение. Още от 2019 година той е част от програмата на Мерцедес за развитие на млади таланти. Антонели, който току-що навърши 18 години, вече е спечелил четири титли в младежките категории. През 2022 година той триумфира във Формула 4 в Германия и Италия, а през следващата година доминира във Формула Регионал в Близкия Изток и Европа.

През тази година Антонели дебютира във Формула 2, прескачайки Формула 3, и успя да запише две победи в първите десет кръга от сезона. Във временното класиране той заема шестото място с 87 точки, като изостава с 78 точки от лидера Исак Хаджар. С този прогрес и бъдещи перспективи, Антонели е на път да се превърне в една от водещите фигури във Формула 1 през следващите години.