0

Т енис звездата Новак Джокович загуби последното си обжалване за отнетата му виза и ще бъде депортиран от Австралия, съобщиха в извънредни новини световните агенции.

Федералните съдии отхвърлиха жалбата му, след като правителството отмени визата му за втори път този месец. Правителството твърди, че 34-годишният Джокович, който не е ваксиниран срещу COVID-19, представлява заплаха за общественото здраве. Така се слага край на дългия спор между сръбския тенисист и австралийските власти, тъй като решението вече не подлежи на обжалване.

Джокович сега не може да защити титлата си на Australian Open в Мелбърн.

Заседанието на Федералния съд по изслушването на страните бе излъчвано онлайн в Youtube канала на съда и продължи 5 часа, но решението първоначално бе отложено за по-късно.  „Надяваме се, че по-късно, следобед, ще можем да информираме страните в каква посока предлагаме да се движат“, каза сдия Джеймс Олсоп.

Изслушванията по делото се проведоха онлайн, а участниците се намираха в различни градове на страната. Самият Джокович гледа предаването от кантората на своите адвокати. По време на изслушването на спортиста беше разрешено да напусне хотела за мигранти в Мелбърн.

Още преди окончателното решение организаторите на Australian open обявиха програмата за първия ден на турнира в понеделеник. Според нея Новак Джокович трябваше да се изправи срещу Кечманович на Род Лейвър Арена във втория мач от вечерната сесия, веднага след сблъсъка на Барти и Цуренко.

Депортирането му обаче означава, че той ще бъде заменен при тегленето от "щастлив губещ". Съгласно правилата на Големия шлем не могат да бъдат премествани играчи, след като редът бъде публикуван. 

Щастливият губещ от цялата история се оказа Салваторе Карузо. Италианецът е под номер 150 в ранглистата на ATP. Той е един от тримата "лъки лузъри", които ще продължат участието си в основната схема.