0

Н ационалните олимпийски комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на Игрите в Париж догодина. Това потвърди днес президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах във френската столица. Бах имаше среща с представители на олимпийското движение.

През юни още МОК съобщи, че на 26 юли – една година преди началото на Лятната олимпиада, Русия и Беларус не попадат в списъка от 203 нации, които ще получат покани за участие.

"За мене е огромна чест да поканя спортистите от целия свят тук, в Париж, във Франция, за да отбележим спортните постижения под мотото "По-бързо, по-високо, по-силно", заяви Томас Бах. "Затова и днес МОК ще изпрати официални покани до 203 Комитета от целия свят. Аз ще имам възможността да връча лично поканите на девет национални олимпийски комитета и на отбора на бежанците".

"Това е протоколна, но символично много важна церемония. Фундаменталната идея на Олимпийските игри е едно мирно съревнование. Преди три хиляди години гръцката цивилизация поднесе този подарък на човечеството. След това барон Пиер дьо Кубертен е основал МОК и е възродил Олимпийските игри в този вид, който ние днес наричаме съвременни Игри. А Париж е тяхната родина".

"През 2024-а година ние отбелязваме нов етап от нашата олимпийска история. На Олимпиада 2024 ние можем истински да отбележим Игрите на новата ера. Тези Игри ще бъдат повече експресивни, по-млади, по-урбанистични и по-устойчиви", каза още Томас Бах пред делегатите на срещата.

През месец март тази година изпълнителният комитет на МОК препоръча руски и беларуски спортисти, ако бъдат допускани, да се случва изключително с неутрален статут. И то само такива спортисти, които не са се изказали в подкрепа на войната, която Русия води срещу суверенна и независима Украйна вече почти година и половина. Същото се отнася и за спортисти, които не представляват заплаха за сигурността.

Проблем за МОК може да се окаже, че не всички федерации по различните видове спорт са взели решение дали да пускат или не руснаци и беларуси, дори и като индивидуални състезатели.

Президентът на Организационния комитет на Игрите във Франция Тони Естанге заяви, че решението за участието или неучастието на руските и беларуските олимпийци ще бъде взето не по-рано от септември.