0

О лимпийската шампионка Екатерина Дафовска подаде оставка като председател на Българска федерация по биатлон. Посочената от нея причина са здравословни проблеми.

На следващото си заседание на 11 май 2022 година Управителният съвет ще насрочи дата за Общо събрание, което да избере нов президент на федерацията.

На 14 април Дафовска беше преизбрана за председател на Редовното Общо събрание на централата, но сега реши да се оттегли от поста. Още тогава тя обяви, че не гарантира да изкара пълен мандат заради неразбирателството с новото ръководство на спортното министерство начело с Радостин Василев.

В началото на месеца с пост в профила си във Фейсбук министърът обяви, че изисква федерацията по биатлон да възстанови 98 129 лева с лихвите до 15 април. Те са били предоставени за финансиране на участията в различни международни състезания в първите два месеца на 2022 година, които включваха и Зимните олимпийски игри в Пекин. Според ММС от федерацията не били предоставили нужната документация за изразходването на средствата.

В последните години биатлонът е сред най-успешните български спортове със световен вицешампион при мъжете и „Спортист на годината“ у нас за 2019 г., което се случи за втори път в историята след олимпийската титла на Дафовска на игрите в Япония през 1998 г.

Тази зима Благой Тодев стана световен вицешампион, европейски шампион и носител на Световната купа за младежи, девойките пък грабнаха бронз в щафетата от първенството на планетата в САЩ. Последните държавни първенства за деца събират рекорден брой участници, все повече младежи се увличат по биатлона.

Преизбраха Екатерина Дафовска за председател на федерацията по биатлон, само един гласува „въздържал се“

Спортният министър Василев притиска биатлона да върне 98 129 лева с лихвите до 15 април, заплашва със съд федерацията на Екатерина Дафовска