0

Олимпийската вицешампионка по фигурно пързаляне от Пекин 2022 Александра Трусова (Русия) обяви, че напуска групата на Етери Тутберидзе. Новият треньор на сребърната медалистка е Светлана Соколовская.

Така Трусова преминава в клуб ЦСКА и ще тренира в една група с приятеля си Марк Кондратюк.

Рускинята си тръгва за втори път от Тутберидзе. Първият беше през 2020 година, когато премина при Евгени Плюшченко. През 2021-а обаче се върна обратно при Етери Тутберидзе. След среброто в Пекин, където шампионка стана съотборничката й Анна Щербакова, се спекулираше дори, че заради разочарованието си от това класиране може и да се откаже от спорта. Според близки до фигурното пързаляне в Русия, причината за сегашната промяна е в тежкия режим на тренировки при Тутберидзе.

Както е известно, руските и белоруските състезатели са изключени от участие в международни турнири заради войната в Украйна. Така за тях остават само вътрешните съревнования, сред които и новоорганизираните домашни серии Гран при. Впечатляващ е обявеният награден фонд за националното първенство на Русия, което ще бъде през декември. За първо място наградата е 2.5 милиона рубли (83 хиляди лева), за второ 1.5 милиона рубри (50 хиляди лева), за трето 1 милион рубли (33 хиляди лева).

18-годишната Трусова е също бронзова медалистка от Световното първенство през 2021-а и от Европейските шампионати през 2020 и 2022 година.