0

О лимпийските шампионки Стойка Кръстева и Ивет Горанова получиха "Спортен Икар" за 2021 година на Фондация "Български спорт".
Кръстева спечели титлата по бокс в категория до 51 килограма на Игрите в Токио 2020, а Горанова взе златото в дисциплината кумите на каратето при 55-килограмовите.

Церемонията се проведе в Грандхотел "София" и на нея присъстват президентът на БОК Стефка Костадинова. Министърът на спорта Радостин Василев изпрати подздравителен адрес.

Освен "Икар" Кръстева и Горанова и техните лични треньори съответно Ангел Ленков и Борислав Георгиев получиха медали от БОК "Спортът за един мирен свят".

"Беше една много дълга година и същевременно мина много бързо. Щастлива как премина 2021-а и че сбъднах най-голямата си мечта да спечеля олимпийската титла. Всяка награда е ценна за мен. Сега вече ми е по-интересно, защото всички искат да ме победят, а аз искам да затвърдя и повторя тези резултати досега", каза Ивет Горанова след награждаването.

"Всяка една награда за мен е уникална сама по себе си. щастлива съм, защото това е оценка за положения труд. Всяка награда има специално място в моя дом. Надявам се искрено боксът да остане е олимпийската програма, защото има големи традиции в България", заяви Стойка Кръстева.

В категорията "Отбор на годината" наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова за олимпийския триумф в японската столица през август.

Гимнастичките не присъстваха на церемонията, тъй като по-късно днес ще участват в Бенефиса "Сън" в "Арена Армеец".
За "впечатляващо представяне" бяха отличени останалите български медалистки от Токио 2020 Антоанета Костадинова (спортна стрелба, сребро) и състезателките по борба Тайбе Юсеин и Ивелина Николова, които се окичиха с бронзови отличия.
 

Олимпийските ни шампионки Стойка Кръстева и Ивет Горанова получиха „Спортен Икар“ за 2021 г.
Спортен Икар 2021 Спортен Икар 2021 Спортен Икар 2021
42

Награди в категория "Млад и талантлив спортист" получават Изабела Янкова (17 години, планинско колоездене) и Николай Русев (15 години, спортно катерене).

Призът за "Пробив в световния спорт" се дава на плувецът Йосиф Миладинов и на гребецът Емил Нейков.

Миладинов завърши осми на 100 метра бътърфлай в Токио 2020 и стана първият състезател от България на олимпийски финал. Той спечели две златни отличия на Европейското първенство

Нейков пък спечели световната и европейска титла на скиф за младежи до 23 години.

В категория "Достойно представяне" е отличен Карлос Насар, който вчера взе световната титла по вдигане на тежести до 81 килограма.

С награда за "Висок спортен дух" са наградени вицешампионите от Параолимпиадата в Токио 2020 Християн Стоянов (бягане на 1500 метра T46) и Ружди Ружди (тласкане на гюле F55).

Приз за "Шампионско дълголетие" получи 40-годишният футболист Мартин Камбуров, който през тази година подобри рекорда на Петър Жеков за най-резултатен играч в българския футболен елит.

Наградата за "феърплей" се връчи на Николай Недков (ориентиране), спасил живота на своя конкурент Станислав Пачник (Полша) по време на Световното първенство в Турция, както и на футболния рефер Ивайло Стоянов, участвал активно в спасяването на турски международен шофьор при пътно-транспортен инцидент в Кресненското дефиле.

Със специален приз на Фондация "Български спорт" са отличени световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова, състезателите по вдигане на тежести Христо Христов и Божидар Андреев и европейските шампиони по бокс за младежи Уилям Чолов и Радослав Росенов.

Награди в тази категория за навършване на кръгли годишнини получават и президентът на ТК Левски Явор Цаков, дългогодишният председател на БФБадминтон Пюзант Касабян и членът на УС на Фондация "Български спорт" Здравка Йорданова.