0

Н ационалният ансамбъл по художествена гимнастика на България, който спечели златни медали по време на Олимпийските игри в Токио 2020, даде пресконференция за японските медии в Олимпийски музей в Токио в първия ден от официалната им програма в Япония, пише БТА.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова са на посещение в Япония по покана на град Мураяма в префектура Ямагата, който беше домакин на националния отбор по художествена гимнастика по време на олимпиадата в Токио.

Преди пресконференцията заместник-председателят на Японската федерация по гимнастика с ресор художествена гимнастика г-жа Йоко Хасегава даде за пример българките с тяхната целеустременост, трудолюбие, но също скромност и благородство, които служат за пример за младото поколение.

Българският посланик в Токио Мариета Арабаджиева изтъкна ролята на художествената гимнастика за създаване на мостове на приятелство между двете държави. Прочетено беше също приветствие от председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, която благодари на град Мураяма за винаги топлото посрещане на българския отбор и открои приноса на провежданите в града лагери за успешната подготовка на състезателките.

Подчертана беше също ролята на настоящия председател на Международната федерация по гимнастика и член на Японския олимпийски комитет Моринари Ватанабе и голям приятел на България за укрепване на връзките в сферата на художествената гимнастика между България и Япония.

По време на събитието българските гимнастички положиха автографите си  върху снимки, които бяха дарени на Японската федерация по гимнастика и на Японския олимпийски музей. Снимката за Японския музей още днес бе изложена в една от залите му.

Събитието се организира от Посолството на Република България в Токио, със съдействието на Японската федерация по гимнастика и на Японския олимпийски музей.

След пресконференцията Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова  се отправиха към град Мураяма, където ще участват в четвърти по ред тренировъчен лагер "Rose Camp 2023". В програмата са включени още откриване на паметна плоча в чест на олимпийската победа на българските гимнастички, срещи с жителите на града, посещения в местни училища и клубове по художествена гимнастика.