0

Д есетки хотели в центъра на Париж вече са поставили значително по-високи цени за нощувка при откриването на летните Олимпийски игри през 2024 г., на които Франция е домакин. Олимпиадата е от 26 юли до 11 август догодина.

В материал на BFMTV, базиран на проучване асоциацията UFC Que Choisir, се посочват големи скокове в ценоразписа.

Сондирано е поведението на 80 заведения от различни нива, разположени в историческия център над Сена, където ще се състои церемонията по откриването.

Изследователите сравняват най-ниските ценови предложения на същите заведения и условията за наемане на стаи за нощта на 26 срещу 27 юли (денят на откриването на Олимпиадата) с условията за подобна двойна стая две седмици по-рано.

В 20% от изследваните заведения цените са скочили до небето - от средните около 300 евро до над 1000 евро на вечер, което е ръст от 226%.

„Нямаше съмнение, че цената на хотелите в Париж ще се увеличи по време на Олимпиадата, но беше трудно да си представим, че това ще се случи в такъв мащаб“, казаха от организацията.

Едно от заведенията вдигна цената от 300 евро на повече от 2000 евро без възможност за промяна на поръчката и връщане на авансовото плащане в случай на отказ.

В същото време приблизително всеки трети хотел изисква да наемете стая за поне две нощувки, понякога дори за 3, 4 или 5 нощувки в първите дни на Олимпийските игри.

А при опит да се резервира стая само за една вечер - за церемонията по откриването – отсреща се правят, че няма нито една свободна стая.

Във Франция, много преди Олимпиадата, имаше опасения, че туристическата индустрия ще прибегне до прекомерно надуване на цените с надеждата да спечели колкото се може от гостите.

Министърът на туризма Оливия Грегоар обеща, че поведението на 10 000 хотела в столичния регион ще бъде внимателно наблюдавано през този период.

Преди това опасенията около Олимпиадата бяха предизвикани и от съобщения за масова поява на дървеници в столицата, въпреки че реалният мащаб на проблема вероятно е по-малък от резонанса в социалните мрежи.

Жителите на столицата бяха предупредени и за логистични затруднения на фона на Олимпиадата.