0

Р уснакът Андрей Рубльов ще е съперник на Григор Димитров на полуфиналите в Шанхай. Това стана възможно, след като поставеният под номер 5 в схемата Рубльов надигра французина Юго Юмбер с 6:2, 6:3 за точно час и половина.

В другият полуфинал ще се срещнат американецът Себастиан Корда и полякът Хуберт Хуркач.

Рубльов извоюва мястото си в топ 4 пред погледа на бившия №1 в света Роджър Федерер, който бе специален гост в Шанхай. 

Федерер получи наградата Icon Athlete Award на церемония, в която участваха и китайската тенис легенда при жените Ли На, и първата ракета на Китай при мъжете в класацията на АТР Чжан Чжъцжън.

 

"Много съм щастлив, че завърших кариерата си. За мен връщане назад няма. Имам чувството, че съм взел лимон и съм го изцедил до последната капка. Дадох всичко, което имах. Нищо не остана вече. Сега искам да се насладя на нощния живот. Трябва да внимавам да не прекалявам. Ако някой има добри препоръки за ресторанти и барове, нека ме уведоми“, каза с усмивка швейцарецът.

42-годишният Федерер се оттегли през 2022 година. Той е 20-кратен победител в турнирите от Големия шлем, олимпийски шампион (2008) на двойки и сребърен медалист от Игрите (2012) на сингъл. Общо той спечели 111 титли на турнири на ATP през кариерата си.