0

З латислава Чуканова продължи отличното българско представяне на европейското първенство по бокс за жени в Будва, Черна гора. Националката в категория до 50 килограма се класира за четвъртфиналите на шампионата на Стария континент.

Тя се справи по убедителен начин с Мария Лундберг (Швеция), като спечели категорично с 5:0 съдийски гласа. Чуканова проведе много точно и прецизно и трите рунда на ринга в Будва. Тя видимо доминираше над съперничката си, с което си заслужи място в следващата фаза на турнира.

За участие на полуфиналите и минимум бронзов медал Чуканова ще боксира с Кейтлин Фрайърс (Ирландия). Двубоят е на 19 октомври, сряда. 

По-рано днес Севда Асенова също се класира без никакви проблеми за четвъртфиналите. Бронзовата медалистка от последния световен шампионат в Истанбул записа убедителна победа с нокаут във втория рунд над Ноора Кирпу от Финландия.

Националката ни показа, че се намира в отлична форма и не остави никакви шансове на съперничката си в категория до 48 килограма. Севда стартира много добре срещата, бързо намери верния ритъм и дистанция, за да доминира изцяло в сблъсъка. Тя продължи да диктува темпото и със самочувствие затвори мача, след като минута преди края на втория рунд реферът прецени, че Кирпу няма как да продължи играта.

Във вторник Асенова ще се изправи срещу унгарката Лила Шелецки. Победа ще гарантира на националката ни минимум бронзово отличие от европейското първенство.

Освен Севда на ринга утре ще се качат още две наши представителки, които ще боксират за място сред медалистките. Венелина Поптолева (52 кг) ще срещне Нела Фрейхерова (Чехия), а Светлана Каменова (57 кг) ще боксира с Мелиса Мортенсен (Дания).