0

М иглена Селишка взе второ сребро за България на европейското първенство по борба в Унгария, след като отстъпи на Евин Демирхан (Турция) на финала в категория до 50 кг.

Туркинята тушира Селишка още в първата част и така българката остана втора на турнира. Тя спечели второ сребро за националния отбор, след като вчера Ахмед Батаев стигна до същото отличие в категория до 92 кг мъже свободен стил. 

По-късно днес Мария Оряшкова има схватка за бронз, а утре българските националки ще играят два финала и ще имат още два двубоя за 3/5 място.

Евелина Николова затвърди прозвището си ТУШилова, дадено й от международната федерация по борба, след като постигна втора победа с туш и се класира за финала на европейското в Будапеща.

Бронзовата олимпийска медалистка водеше с 6:2 на туркинята Елвира Камалоглу, №1 в Европа до 23 години, а категоричният успех дойде секунди преди края на срещата.

Така утре за титлата Николова ще излезе срещу украинката Алина Якобия, световна и европейска шампионка до 23 г. от 2021-а и трета на европейското за жени.

Николова получи прозвището на турнира „Яшар Догу“ през февруари. Тогава тя стана първа, като записа 5 победи, 4 от които с туш.

Тайбе Юсеин също бе категорично. Тя постигна успеха само за 42 секунди в полуфиналите, като победи с технически туш 10:0 Наталия Кубату (Полша). За златото утре бронзовата олимпийска медалистка ще спори с Луиса Немеш (Германия).