0

С елекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Николай Желязков обяви, че ще подаде оставка след резила на световното в Полша, увенчан със загуба 2:3 от Мексико.

Волейболистите се върнаха в София след като записаха най-слабото ни представяне на световни първенства – 20-то място на Мондиал 2022 в Полша и Словения. Нашите отнесоха 3 поредни загуби в Група С от Полша с 0:3, от САЩ с 0:3 и от аутсайдера Мексико с 2:3.
 
“Ще подам оставката си пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Смятам, че така е редно”, заяви Николай Желязков пред журналистите на летище "София". “Не съм мислил, какво ще правя, ако оставката ми не бъде приета и в момента не мога да мисля за това. Смятам обаче, че е редно да постъпя по този начин“, добави той.  Желязков призна, че не е допускал загуба от Мексико. "Не ми е минавало и през ума, че може да загубим от Мексико. Това е срамно! Не мога да отговоря защо загубихме. Провалихме се тотално срещу Мексико, имахме шансове срещу САЩ… 

Ние имаме млади момчета, които идват отдолу, които печелят медали сега. Не трябва да сме толкова песимисти, но понякога трябва да се направи крачка назад. Ние я направихме.

Трябва да запазим тези момчета - те ще играят на Олимпийската квалификация за Париж 2024, Волейболната лига на нациите и Европейското първенство през 2023 година, на което сме домакин. 

Ако бяхме спечелили гейм срещу Полша или САЩ, нещата можеше да се развият по съвсем друг начин. Не съжалявам нито грам за това подмладяване. Това е правилната посока за българския волейбол.

Условията, които трябваше да ни бъдат осигурени, бяха дадени. Аз не трябва да задължавам някой да играе за националния отбор. 

Искам да благодаря на всички, с които работих в този щаб , защото те са истински професионалисти”, коментира още Ники Желязков.

Селекционерът е наясно, че загубите ще предизвикат вълна от критики към отбора.

"Заставам зад всички играчи, които съм повикал. Всеки един от тях е имал желание да играе за България, но ... 

На Балканите обаче силно обичаме и силно мразим. Нормално е при загуби много хора да плюят. Няма как да бъдем щастливи от този факт! На никой не му е безразлично. Атмосферата е много тягостна.

Не сме говорили с Цецо Соколов за отказване. Не е добре със сигурност това, което се случи, но е факт. Аз лично много съжалявам, но такъв е животът”, завърши Николай Желязков.