0

Р айън Уединг бе един от най-известните канадски сноубордисти, участвал и в олимпийски игри. На Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. е завършил 24-ти в слалома за мъже), а 22  г. по-късно е издирван от ФБР в рамките на така наречената „Операция слалом“.

Уединг е в списъка на агенцията с най-издирваните престъпници, с награда от 50  000 за главата му. От ФБР предупреждават, че 43-годишният Уединг е въоръжен и много опасен.

По следите му са не само ФБР, но и американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

От белия сняг той е преминал към „бялото“ -  трафика на кокаин от Колумбия през Мексико.

Работи за един от най-бруталните и страховити мексикански наркокартели – Синалоа.

От ФБР съобщават, че Райън Уединг „се издирва по подозрение, че е ръководил и участвал в транснационална операция за трафик на наркотици, при която редовно са изпращани „стотици килограми кокаин от Колумбия през Мексико и Южна Калифорния до Канада и други места в САЩ“.

В заповедта за арест се отбелязва, че „Уединг е участвал в организирането на множество убийства в подкрепа на тези престъпления, свързани с наркотици“.

Райън Уединг, който сред наркотрафикантите е познат с прякори като „El Jefe“, „Giant “ и „Public Enemy“, е закрилян от картела Синалоа.

Специалният агент на DEA Матю Алън споделя, че „организацията за трафик на наркотици на Уединг е отприщила вълна от жестоки престъпления, включително брутални убийства. Уединг, олимпийският сноубордист, премина от каране по пистите към живот на безмилостен престъпник“, отсича Алън.

В рамките на разследването агентите са иззели повече от един тон огнестрелни оръжия, 255 000 щатски долара в налични, 3,2 млн. долара в криптовалути, боеприпаси.
Властите съобщиха, че обвиняемите са притежавали кокаин на стойност между 23,4 и 25,2 млн. долара.
Райън Уединг е изправен пред възможна присъда доживотен затвор, ако бъде арестуван. Само за обвиненията в трафик на наркотици го грозят минимум 10 г. затвор, ако бъде признат за виновен. 

Що се отнася до обвиненията в убийство и престъпен сговор, всяко от тях предвижда доживотна присъда във федерален затвор.