0

19-годишният състезател по ориентиране от Варна Николай Недков получи една специална награда по време на Икарите днес. Той бе отличен за феърплей заедно с футболния съдия Ивайло Стоянов, спасил след катастрофа румънски тираджия. 
Николай не спечели медал или призово класиране от световното по ориентиране в Турция през септември, но спечели много повече. 
„Това се случи в последния ден от първенството в щафетата. Стартирахме 40 души на първи пост, на който бягах и аз. Двамата с момчето от Полша (б.р. - Станислав Пачник) бяхме изостанали малко от групата. Докато преминавахме гората, той се свлече пред мен и започна да вика от болка, разплака се. Разбрах, че нещата не са добре. Не се поколебах да спра. Изправих го, помогнах му да тръгнем, успокоих го и се прибрахме заедно. Заведох го до линейката, която беше там и после докторите се погрижиха за него. Оказа се, че е счупил ръката си“, разказа Недков.


Въпреки че проваля щафетата, никой от съотборниците му – Тервел Драгоев и Калоян Петров, не му се сърди за постъпката. „Напротив, всички ми казаха, че се гордеят с мен и че те също биха постъпили така. Окуражиха ме не само всички в нашия отбор – състезатели и треньори, но и от чуждите състави.“
Николай започнал да тренира ориентиране в пети клас покрай своя съученичка. Родителите им били приятелски семейства и тя го завела на първата му тренировка. Оттогава ориентирането се превърнало в негова страст, която вече му носи и медали от Балкански първенства. Не спира да практикува и сега, когато вече е първокурсник по строително инженерство в Университета по архитектура, строителство и геодезия.