0

П аметник в чест на олимпийските шампионки от ансамбъла бе открит на тържествена церемония в японския град Мураяма.

Лентата бе прерязана лично от Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Момичетата, които преди близо две години донесоха първа олимпийска титла за страната ни, са на посещение в любимия си град. Тук те водеха подготовката за игрите в Токио и спечелиха завинаги сърцата на местните жители.

„Паметникът е обещание да оставим наследство на децата, като запазим духа на художествената гимнастика, дошъл от обмена с България. Този паметник ще се превърне в такова място, че ако човек си пожелае нещо пред него, мечтите и желанията му ще се сбъднат!", каза Кацухико Ягучи, отговорник за базата „Роуз Камп“ в Мураяма, където грациите бяха на лагери.

На тържественото откриване присъстваха кметът на града Такао Шифу, децата от клуба по художествена гимнастика и техните треньори, както и много граждани. Българският посланик в Токио Мариета Арабаджиева също уважи събитието. Всички присъстващи пяха и двата химна - първо на България и след това на Япония. За целта на всеки предварително бяха раздадени текстовете.