0

Р екторът на Национална спортна академия проф. Красимир Петков и президентът на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев откриха изложбата "100 години българска атлетика". Експозицията, посветена на вековния юбилей на федерацията, е разположена при стената на българската олимпийска слава и пространството пред най-големите аудиторни зали в Ректората на НСА.

Фотосите, част от които са от архива на БТА, представят най-големите имена на българската лека атлетика - всички олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, както и световни рекордьори при мъжете и жените. На някои от снимките могат да се видят тренировъчните стадиони на Академията, където много от легендарните спортисти са се подготвяли за успехите си.

Ректорът проф. Петков приветства инициативата и изрази увереност, че тя ще обогати спортната култура на студентите и ще припомни славните успехи на най-знаменитите български лекоатлети.

"Изложбата, която посети множество градове в страната, се експонира за първи път в столичния град именно в Националната спортна академия – храмът на спортната методология и наука", подчерта президентът на федерацията Иван Колев.

На официалното откриване присъстваха изтъкнати преподаватели и деятели на леката атлетика: проф. Апостол Славчев - председател на спортния клуб на НСА, доц. Григор Гутев - ръководител на катедра "Лека атлетика", проф. Марин Гъдев, гл. ас. Костадин Кисьов, координаторът към БФЛА Антон Бонов и множество студенти.

След церемонията Иван Колев проведе в НСА среща с треньорския съвет на БФЛА за обсъждане на календара на федерацията за следващата година. 

Изложбата "100 години българска атлетика" беше открита за първи път през лятото преди националните шампионати във Велико Търново в центъра на града. След това гостува на централната улица с чинарите във Вършец по време на състезанията "Вършец рън" и "Вършец ултра". Следващата спирка на експозицията беше стадион "Берое“ в Стара Загора в края на юли, а в началото на септември хиляди видяха топ атлетите на България в Хисаря и Панагюрище.