0

Б ългария загуби правото да е домакин на европейското по вдигане на тежести догодина. Причината е блокираното с юридически похвати вписване на новата управа на българската федерация.

Първенството трябваше да се състои в София от 9 до 19 април, но по последна информация шефовете на европейските щанги вече са решили то да бъде дадено на Гърция. Процедурни спънки все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през май управа на БФВТ. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

“Той откровено в момента затруднява дейността на щангите, дори беше на път да провали участието ни на световното – алармира националният селекционер Иван Иванов. - Кореспонденция, документация, мейлите за международните контакти - всичко напоследък се случва с огромни трудности въпреки неговите действия и бездействия. Добре, че в последния момент президентът на федерацията Ариф Маджид реагира спешно и заедно с члена на управителния съвет Кирил Панайотов заделиха от личните си средства, за да осигурят необходимите за участието ни в Ташкент финанси.”

Благодарение на тях страната ни получи шанс да има световен шампион след 14-годишна пауза в лицето на Карлос Насар. „И избегна огромен провал и небивала конфузия. Искам да изкажа огромната благодарност на всички състезатели, треньори и деятели за техния жест, който позволи участието и успехите на България на световното", добави Иван Иванов.

Според шефовете на новоизбраната и все още невписана в съда управа на БФВТ Неделчо Колев е пътувал миналата седмица за Ташкент, за да може лично да убеди шефовете на световните щанги, че София няма да организира европейското.

"Не мога да проумея подобни действия, все пак над всички нас е престижът на България и успехите на българските спортисти. Отказът да организираме така чаканото европейско ощетява българските национали в изявата им след толкова години пред родна публика, но и е огромен удар по авторитета ни в световния спорт", възмути се Маджид.