0

К анадският фигурист Николай Соренсен беше отстранен за 6 години от спорта за сексуално насилие. 35-годишният състезател е обвинен в изнасилване.

Жертвата на предполагаемото изнасилване е 22-годишна тогава фигуристка, а сега треньорка от САЩ. Инцидентът се е случил на 21 април 2012 г. в Кънектикът.

Канадската организация за борба със злоупотребата в спорта отстрани Соренсен за минимум 6 години за „сексуално насилие“. Решението подлежи на обжалване.

Николай Соренсен и партньорката му при танцовите двойки Лорънс Фурние Бодри се състезаваха през миналия сезон, въпреки обвиненията и разследването. Те заеха 9-о място на световното първенство. Дуетът беше заявен за участие и за турнир в Шанхай, който ще се проведе от 3 до 5 октомври.

Службата за почтеността в спорта в Канада започна работа през юни 2022 г., за да обработва жалби и разследвания за спортисти на национално ниво в спортни организации, които се присъединят към програмата. Бившият министър на спорта в страната създаде организацията като независим орган за жалби за злоупотреби след скандал в канадския хокей през същата година.

От август 2023 г. службата обяви осем спирания на състезателни права, включително това на Соренсен. 35-годишният фигурист е шестият от тези осем, обвинен в сексуално посегателство.