0

С поред английската преса Иман Хелиф е посочила Елън Мъск и Джей Кей Роулинг в дело за кибертормоз, а адвокатът ѝ твърди, че ще бъдат проверени и туитовете на Доналд Тръмп. Предполага се, че олимпийската шампионка по бокс Хелиф е подала жалба до френските власти.

В нея се описват предполагаемите "действия на утежнен кибертормоз" срещу алжирската боксьорка, която спечели златен медал на олимпиадата в Париж. Адвокатът на Хелиф Набил Буди заяви пред Variety: "Джей Кей Роулинг и Елън Мъск са посочени в съдебния иск, наред с други. Тръмп е писал в Туитър, така че независимо дали е посочен в нашия иск, той неизбежно ще бъде разгледан като част от обвинението. Това, което искаме, е прокуратурата да разследва не само тези хора, но и всеки, когото сметне за необходимо“.

Авторката на "Хари Потър" Роулинг коментира Хелиф след победата ѝ над италианската боксьорка Анджела Карини. Карини напусна двубоя от осминафиналите след 46 секунди, като отказа да стисне ръката на Хелиф и заяви, че никога не е била удряна толкова силно.

Роулинг обвини Хелиф, че е мъж, който "се наслаждава на страданието на жена, която току-що е ударил в главата". Собственикът на Туитър (сега X) и на Тесла, Мъск сподели пост за Хелиф, в който твърди, че "на мъжете не им е мястото в женските спортове".

Тръмп пък публикува снимка на боя между Хелиф и Карини с надпис: "Това е много хубаво: "Ще държа мъжете далеч от женските спортове!"

Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс по-рано защити Хелиф. "В момента, в който се провежда състезание, е необходимо да се вземат мерки, за да се постигне успех“, обяви Адамс. 
„Тези спортисти са се състезавали много пъти преди това в продължение на много години, те не са се появили изведнъж - те се състезаваха в Токио. Федерацията трябва да изготви правилата, за да се увери, че има справедливост. Но в същото време има възможност всеки, който иска, да участва. Това е труден баланс. В крайна сметка експертите за всеки спорт са хората, които работят в него“.

Миналата година Хелиф беше изхвърлена от световното първенство в Индия, след като се провали на неуточнен тест за пол. Представители на Международната боксова асоциация заявиха, че тестовете са показали, че алжирката има "XY хромозоми" - което показва, че човек биологично е мъж. Но IBA все още не е разкрила кои тестове е използвала и не е публикувала резултатите.

Редки "интерсексуални" заболявания, известни като разлики в сексуалното развитие (DSD), могат да означават, че индивиди от женски пол могат да имат "мъжки" хромозоми или обратното. Ръководената от Русия IBA организира световното първенство, но вече не е призната от МОК, така че Хелиф получи разрешение да се яви на олимпийските игри.

Хелиф участва и на а.олимпийските игри в Токио през 2020 г. без особен шум, но тогава не спечели медал, пише БТА.