0

А встриецът Марсел Хиршер - един от най-великите състезатели в историята на алпийските ски, ще поднови кариерата си и ще кара за Нидерландия.

35-годишният австриец, който спечели осем поредни пъти Световната купа по ски в периода 2012-2019 година, не е карал вече пет сезона. Изключителен в слалома и гигантския слалом, той стартира и на Супер-Г - има 6 малки Световни купи в слалома и още толкова в гигантския слалом.

Хиршер обаче е готов да се завърне на алпийските писти и ще кара за родината на майка си – Нидерландия, т. нар. Ниска земя (най-високата точка на континентална Нидерландия е Ваалсерберг – едва 322 м надморска височина).

"Като Австрийска ски асоциация, ние сме предоставили най-добрите условия на Марсел за неговото завръщане към спорта. 

Съжаляваме, че той реши да се състезава за друга държава, но го разбираме и подкрепяме", каза генералният секретар на австрийската федерация Кристиан Шерер, цитиран от nos.nl.

Хиршер има седем световни титли зад гърба си и две олимпийски. 

За Световната купа той има 138 подиума и 67 победи, като първата бе във Вал д'Изер през 2009 година, а последната - в Шладминг през 2019 година.

За да участва в Световната купа от новия сезон, Хиршер ще премине през състезания от по-ниска категория това лято. 

Те ще се проведат в Нова Зеландия. Според медиите голямата му цел е успешно участие на световното първенство през 2025 година в Заалбах, което е съвсем близо до дома му в Австрия.

Люк Алфан, френският носител на Световната купа за 1997 г., призна, че едва не е паднал от стола при новината за завръщането на Хиршер. "Още е април, но все пак не е първи април!", коментира французинът. "Пет години отсъствие са много време. Когато Марсел спря през 2019 г., той каза, че е извървял пълен кръг. Наистина съм изненадан. Той е спечелил всичко, така че ако се върне, това е защото смята, че все още има нужното ниво.

Знам, че той винаги е работил здраво и е карал много ски, изглежда, че все още е много бърз в гигантския слалом. Но в слалома нивото се вдигна много.

Във всеки случай, това е доста голямо предизвикателство, особено след като той няма да има добри стартови номера в началото. Дали пък това не е рекламен трик на VAN DEER (марката ски, която Хиршер разработва в сътрудничество с "Ред Бул")? 

Рядко го виждахме на състезания, Марсел е доста потаен човек. Надявам се, че завръщането му ще бъде добра история, защото ако се върне, за да отнася бой..."

Източник: БТА