0

С ерхио Перес с Ред Бул спечели с голям късмет своя втори полпозишън от началото на сезона във Формула 1. Той ще тръгне пръв в Гран При на Маями. Мексиканецът бе безгрешен и записа време от 1:26.841 при първото му излизане на пистата в третата част на квалификацията, което му бе и достатъчно, за да спечели първата позиция.

 

Но хаосът стана при вторите излизания на пистата пилотът на Ферари Шарл Льоклер за втори пореден ден се удари в стената на седмия завой. Подобно на световния шампион Макс Верстапен, монегаскът изтърва колата си в бързите криви в края на първия сектор, но за разлика от нидерландеца не успя да удържи болида си и се удари в предпазните стени.

 

Този инцидент принуди сесията да бъде спряна с червен флаг 90 секунди преди нейния край. Напълно очаквано квалификацията не бе подновена и така класирането в топ 10 бе определено изцяло от първите бързи обиколки в решителните 12 минути. Втората редица на стартовата решетка за Гран При на Маями ще бъде за Карлос Сайнц от Ферари и приятната изненада на квалификацията Кевин Магнусен с Хаас. Третият ред ще си поделят Пиер Гасли от Алпин и Джордж Ръсел с Мерцедес, а на четвъртия ред ще застанат Льоклер и Естебан Окон.

Льоклер допусна грешка в спирането за 17-я завой в първата си обиколка, но за разлика от Верстапен я завърши и ще потегли седми. Световният шампион ще стартира девети, а до него на петата редица ще се нареди Валтери Ботас. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън пък изобщо не успя да стигне до третата част на квалификациите и ще започне от 13-ото място.