0

Д нес ще стане ясна новата шампионка на „Уимбълдън“ при жените.

В спор за титлата една срещу друга ще излязат Барбора Крейчикова и Жасмин Паолини.

До момента двете имат един единствен мач помежду си – в квалификациите на „Australian Open” през 2017 г., когато победата отива в актива на чехкинята. 

Несъмнено опитът е на страната на Крейчикова, за която това е втори финал от Големия шлем в кариерата ѝ.

Тя достигна първия си подобен мач през 2021 г., триумфирайки с трофея от „Ролан Гарос“, сломявайки Анастасия Павлюченкова с 2:1 сета. За нея това е първи двубой за титла през тази година и втори на трева изобщо. До момента Крейчикова не бе достигала по-далеч от четвъртия кръг на „Уимбълдън“ в мачовете на сингъл, но днес ще има възможността да донесе втора поредна титла за родината си след триумфа на Маркета Вондрушова през миналата година. Барбора е двукратна шампионка на двойки на „свещената трева“ (2018, 2022).

Пътят ѝ до финала обаче не бе никак лесен. В първите си два мача от надпреварата срещу Вероника Кудерметова и Кейти Волинец чехкинята игра четири тайбрека в пет сета. В третия кръг опонентката ѝ Джесика Манейро се отказа, а в четвъртия кръг бе преодоляна шампионката от „Мастърс“-а в Маями Даниел Колинс. След това родената в Бърно тенисистка взе скалпа на Йелена Остапенко, която до мача между двете не бе загубила сет. На 1/2-финалите пък чехкинята се справи с не кой да е, а със световната №4 Елена Рибакина и то след страхотен обрат. Крейчикова започна турнира като №32 в света, а ако спечели  надпреварата ще се изкачи до №10, като ще измести именно Остапенко.

Срещу себе си Барбора ще има една от най-прогресиращите и нашумели тенисистки през този сезон, а именно правещата фурор първа ракета на Италия към момента Жасмин Паолини.

За нея това ще е втори пореден финал на сингъл в Шлема, след като през миналия месец спори за титлата на „Ролан Гарос“, където обаче допусна тежка загуба от световната №1 Ига Швьонтек с 2:6, 1:2.

В Париж тя не сполучи  и в битката за трофея на двойки, след като загуби от Коко Гоф и Каролина Синякова, играейки в тандем със Сара Ерани.

Постижението ѝ е още по-впечатляващо от гледната точка на факта, че досега най-доброто ѝ представяне в Лондон бе достигане до първия кръг, където отпадаше в последните три издания на „Уимбълдън“.

Паолини започна похода си на „свещената трева“ през този сезон с три чисти победи, постигнати последователно над Сара Тормо, Греет Минен и Бианка Андрееску. След това Мадисън Кийс се отказа в мача между двете от четвъртия кръг, а на 1/4-финалите бе прегазена Ема Наваро след 6:2, 6:1. На полуфинала Жасмин трябваше да прави страхотен обрат срещу хърватката Дона Векич, за да се класира за финала след близо три часа битка на корта. В края италианката показа страхотна ментална издържливост, наваксвайки ранен пробив пасив в началото на решаващия трети сет.

До момента родената в Тоскана тенисистка има седем мача за трофеи в кариерата си като е спечелила два от тях.

Последният бе през февруари тази година на WTA 1000 турнира в Абу Даби, а сега ѝ предстои първи на трева изобщо.

Силното ѝ представяне в Лондон я изкачи до петото място в ранглистата, а ако спечели турнира първата ракета на Италия ще бъде на малко над 150 точки зад №4 в света Елена Рибакина.

Ако триумфира Жасмин ще стане първата италианка, печелила "Уимбълдън".

Така днес от 16:00 ч. ще видим на корта опита на Барбора Крейчикова срещу летящата Паолини. Двете водиха различен тип битка в течение на турнира, а сега със сигурност ще искат да запишат името си със златни букви в историята на  най-стария турнир в света.

Николай Парашкевов, "Мач Телеграф"