0

П апараци – професионалисти и любители, застрашават все по-натрапчиво живота на колоездачите в най-тежкото и престижно състезание – Тур дьо Франс. 

След като вчера професионален фотограф на мотор стана причина за осуетената атака на Тадей Погачар срещу Йонас Вингегор на височината Жу План в 14-ия етап, днес непредпазлив фен стана причина за падането на едни от състезателите.

Любителят снима с телефона си с протегната ръка докато към него приближават група колоездачи. Намиращият си на ръба на трасето белгиец Нейтън ван Хойдонк обаче се удря в протегната ръка на фена, загубва равновесие и пада на земята. Инцидентът доведе до огромно струпване на около 20 състезатели по време на днешния 15-и етап от обиколката.

За щастие, всички замесени в инцидента състезатели, са се отървали невредими и са потеглили по трасето, съобщават организаторите.

Невнимателния запалянко обаче сбра много упреци в социалните мрежи, като дори някои настояха да му се потърси отговорност. И това няма да е прецедент в Тура, след като през 2021 г., фен, предизвикал по подобен начин масови падания още в първия етап, застана пред съда, след като рани десетки състезатели.

В същото време фотографът на мотор Бернар Папон се извини на колоездача Тадей Погачар, че му попречи при атака му срещу Йонас Вингегор вчера.

Заради несъобразителността си да се изтеглят от пътя двата мотоекипажа (единият на фотографа, другият на тв екип) получиха глоби от по 500 швейцарски франка (580 долара) и забрана да бъдат на трасето за днешния 15-и етап.

След етапа Погачар каза, че подобни неща се случват, но призна, че е изхабил излишна енергия, което е позволило на Вингегор да атакува в последните метри на височината.

Преди днешния 15-и етап Вингегор и Погачар са първи и втори в генералното класиране, като датчанинът има преднина от 10 секунди пред основния си конкурент.